Nie chca dać kosiankowego studentowi - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 10 maja 2017, 17:58

Przede wszystkim chcesz się ubiegać o świadczenie rodzicielskie. Jak najbardziej złóż wniosek i czekaj na decyzję, jeżeli będzie odmowna a nie powinna to odwołanie do SKO.
Powodzenia.
styl555
Praktykant
Od: 10 maja 2017, 17:53
Zajmuję się: Śr,sw

Napisano: 10 maja 2017, 18:29

Proponuję zachować spokój.
Patrząc na Twoją indywidualną sytuację, osobiście przyznałbym bez problemu to świadczenie, ale biorąc pod uwagę nielogiczny zapis naszej ustawy, w którym kobieta musi sprawować osobistą opiekę, a jednocześnie świadczenie to skierowane jest do kobiet uczących się lub studiujących, które nie mogą mieć świadczeń z innego tytułu - to mogą się zdarzyć OPS-y, które będą kwestionować osobistą opiekę, choćby przy indywidualnej organizacji nauki. Niestety, przejrzystość to ostatnia rzecz, którą można zarzucić naszej ustawie ;) .
Walka z OPS-em jest bez sensu, jeśli w ich ocenie nie spełniasz przesłanek, to nic nie wskórasz skargami. Przyjmij odmowę, odwołaj się do SKO, szczegółowo opisz im swoją sytuację, a myślę, że bez problemu otrzymasz pozytywną decyzję.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 11 maja 2017, 8:04

i w takich sytuacjach (niestety) muszę zgodzić się z m. Rafalską ... jedna ustawa a różne interpretacje .. bo wyroki, bo prawnicy, i nie daj Boże własne dziwne przeświadczenia ... @ensabatnul mam nadzieję, że otrzymasz świadczenie chociażby po odwołaniu
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 11 maja 2017, 17:20

Kontaktowałam się w tej sprawia z Ministerstwem zostałam płaczona z jakiś posłanką z wwydziału.
Poinformowała mnie ze oczywiscie nalezy mi sie to świadczenie a na pracownika mam zlozyc skarge do wojewody.
Poinformowała mnie ze nasz osrodek mops nie jest ponad prawem lub nje ma innego i jesli nie dostane to mam sie odwolac i do niej dzwonic.
Dodatkowo powiedziala ze kazdy wniosek mam kserowac i robic za zgodnoscia z orginalem.
Poinformowała mnie ze nie mam pisac żadnych oswiadczen oprocz tego co jest wymagane w Ustawie i znajduje sie na wniosku. Dodala ze ich oswiadczenia nie moga byc formulowane "oswiadczac ze nie uczeszczam do szkoly" bo w Ustawie nke jest zawarte ze trzeba ze szkoly zrezygnowac mam tylko nie podejmowac pracy zarobkowej.
ensabatnul
Praktykant
Od: 09 maja 2017, 18:18
Zajmuję się: study

Napisano: 12 maja 2017, 7:59

ensabatnul pisze:Kontaktowałam się w tej sprawia z Ministerstwem zostałam płaczona z jakiś posłanką z wwydziału.
Poinformowała mnie ze oczywiscie nalezy mi sie to świadczenie a na pracownika mam zlozyc skarge do wojewody.
Poinformowała mnie ze nasz osrodek mops nie jest ponad prawem lub nje ma innego i jesli nie dostane to mam sie odwolac i do niej dzwonic.
Dodatkowo powiedziala ze kazdy wniosek mam kserowac i robic za zgodnoscia z orginalem.
Poinformowała mnie ze nie mam pisac żadnych oswiadczen oprocz tego co jest wymagane w Ustawie i znajduje sie na wniosku. Dodala ze ich oswiadczenia nie moga byc formulowane "oswiadczac ze nie uczeszczam do szkoly" bo w Ustawie nke jest zawarte ze trzeba ze szkoly zrezygnowac mam tylko nie podejmowac pracy zarobkowej.
Załączniki
brawko.gif
brawko.gif (11.73 KiB) Przejrzano 180 razy
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 12 maja 2017, 8:35

https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-r ... ielskiego/

Tu jest napisane komu powinno świadczenie przysługiwać.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 12 maja 2017, 12:52

wkurza mnie, ze właśnie przez takich debilnych urzędników, na których miałaś nieszczęście trafić, idzie opinia na wszystkich pracowników.
I takim to sposobem zawsze będziemy bandą niedouczonych matołów, pijących kawę, szamających paczki i otrzymujących kasę za nic.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 13 maja 2017, 19:29

Sipera pisze:wkurza mnie, ze właśnie przez takich debilnych urzędników, na których miałaś nieszczęście trafić, idzie opinia na wszystkich pracowników.
I takim to sposobem zawsze będziemy bandą niedouczonych matołów, pijących kawę, szamających paczki i otrzymujących kasę za nic.
Masz racje. Niestety teraz bede nie ufna do tej instytucji. Uważam, że to nie sprawiedliwe wrecz dyskryminujace. Nie chce nawet myslec ile osob nie otrzymało u mnie w miescie tego swiadczenia bo wprowadzono go w blad.
O ile jestem w stanie zrozumieć Panie z informacji, tylko jedna powiedziala mi w rozmowie prywatnej, że niestety nasz mops jest ponad prawem bo wg prawa mi sie to nalezy. Rozumiem bo wypelnieniaja polecacie kierownika. Ale w zyciu tego nie popuszcze i skarge napewno napisze za wprowadzono w blad interesanta moze to cos da.
ensabatnul
Praktykant
Od: 09 maja 2017, 18:18
Zajmuję się: study

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x