Przesłanki negatywne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 09 maja 2017, 12:21

Proszę o odpowiedź, dlaczego rozpatrując wnioski opiekunów dorosłych osób niepełnosprawnych dotyczące uzyskania prawa do świadczenia pielęgnacyjnego nie wykazujecie Państwo w wydawanej decyzji wszystkich negatywnych przesłanek uniemożliwiających przyznanie świadczenia, a skupiacie się tylko np. na jednej, choć później (tak dzieje się w wielu przypadkach po odwołaniu się wnioskodawcy do SKO i uchyleniu Waszej decyzji) przy ponownym rozpatrywaniu przez Was tej samej sprawy znajdujecie kolejne negatywne przesłanki.

Czy organ działając w ten sposób na niekorzyść wnioskodawcy robi to wg jakiejś określonej procedury i zgodnie z przepisami (jeśli tak, to proszę wymienić dokładnie ten przepis)

Przecież korzystniej dla wnioskodawcy oraz dla Was byłoby wymienić w decyzji wszystkie negatywne przesłanki, a wówczas wnioskodawca mógłby skrócić czas oczekiwania na ostateczne decyzje wszystkich wypowiadających się w sprawie organów oraz Wy mielibyście sprawę prawie zakończoną, a tak zanim sprawa ujrzy szczęśliwy koniec doprowadzacie Państwo do sytuacji nieustającej korespondencji między Wami, wnioskodawcą i organami wyższej instancji.
Czy lepiej jest wykonać robotę raz a dobrze, czy może tę samą robotę wolicie wykonywać po kilka razy i źle
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 09 maja 2017, 12:30

@ Krzysztof a co Ty jakąś pracę naukową piszesz? To już Twój drugi temat dziś w którym zakładasz, że wszyscy robią to samo co jakiś tam inny OPS.
To co piszesz może być nawet obraźliwe dla niektórych OPSów...
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 09 maja 2017, 12:45

Pracy żadnej nie piszę, natomiast o tym wszystkim w jaki sposób działają organy, można dowiedzieć się czytając wyroki WSA oraz czytając komentarze na blogach, kontach facebookowych opiekunów dorosłych osób niepełnosprawnych i takie sytuacje jakie przedstawiam dzieją się standardowo stąd moje pytania
Chciałbym ja oraz inni opiekunowie zrozumieć Wasze intencje i sam proces powstawania dokumentu w wielu przypadkach niezgodnie z przepisami prawa, które stosujecie i bez jakichkolwiek dla Was konsekwencji (bez urazy)

Dzięki, że jesteś na tyle odważny i chcesz konkretnie rozmawiać - ja nie szukam zadymy, tylko chcę zrozumieć dlaczego dzieje się inaczej niż dziać się powinno
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 09 maja 2017, 12:56

Dziwi mnie Twoje ujednolicanie wszystkich ośrodków. Ja odważny? Chyba nie, po prostu wiem co i jak mam u siebie w pracy to i może dlatego.

Z mojego podwórka powiem Ci, że mam bardzo mało odmów na świadczenia (świadczenie pielęgnacyjne, specjalny zasiłek opiekuńczy i zasiłek dla opiekuna). W tym roku miałem dwie odmowy (dochód i brak opieki).

Za inne ośrodki się nie wypowiadam :P
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 09 maja 2017, 13:12

To już jest kwestia indywidualna danego ośrodka w jaki dalszy sposób bada sprawę przy zaistnieniu pierwszej negatywnej przesłanki, więc kierowanie ogólnego zapytania w formie "dlaczego robicie, nie wykazujecie etc." przypomina mi czasy tekstów "wszyscy Polacy to złodzieje samochodów". Można było to zapytanie zredagować w sposób mniej bezpośredni, bo w obecnej formie sugeruje, że wszyscy z nas to debile co innym robią specjalnie pod górę.
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 09 maja 2017, 13:22

OK, więc zadam pytanie konkretniej
czy organ rozpatrując wniosek opiekuna dorosłej osoby niepełnosprawnej o przyznanie prawa do świadczenia pielęgnacyjnego, winien wykazać w swej decyzji wszystkie negatywne przesłanki uniemożliwiające przyznanie prawa do tego świadczenia ,
czy może wystarczy, że organ znajdzie pierwszą / jedną (niekoniecznie pierwszą wynikającą z kolejności zapisów ustawy o świadczeniach rodzinnych) i na tym kończy rozpatrywanie sprawy wydając decyzję
skoro samo rozpatrzenie i wydanie prawidłowej wg organu decyzji trwa tak długo, to dlaczego rozpatrzenie sprawy jest tak pobieżne i nie ujmujące wszystkich dowodów / (przesłanek za i przeciw wydaniu takiej decyzji) w danej sprawie
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 09 maja 2017, 13:29

lubisz mieć mniej pracy czy więcej?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika