Nie pobrany zasiłek art. 106 a ustawy.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: pomoc społeczna
- Kontakt:
Nie pobrany zasiłek art. 106 a ustawy.
Osoba nie pobrała z. celowego przez dwa miesiące. Po pierwszym miesiącu dostała pismo o wyznaczeniu nowego terminu. Nie odebrała. Wiem, że jest art. 106 a ustawy, ale są wątpliwości jak to zrobić. Czy dobrze myślę.
- zawiadomienie o wszczęciu postępowania tak jak w pkt.1 wym. art.106a
- iść na wywiad może się nie zgodzić wtedy wysłam wezwanie jak w pkt.3
- jak zgodzi się na wywiad to co zbierac od nowa dokumenty u niej tylko po co jak do przyznania pomocy były zbierane
- jeżeli przyjdzie na wezwanie wyjaśni jak w pkt.2 wypłacamy świadczenie, ale w dalszej części tego punktu jest mowa,, jeżeli osoba spełnia warunki określone w ustawie''jak to rozumieć skoro do przyznania pomocy i wyd. decyzji speniała.
- jeżeli zrezygnuje z pomocy uchylam decyzję a jeżeli wyjdzie jak w pkt.3 wygaszamy.
Niby proste, ale kto pyta nie błądzi.
- zawiadomienie o wszczęciu postępowania tak jak w pkt.1 wym. art.106a
- iść na wywiad może się nie zgodzić wtedy wysłam wezwanie jak w pkt.3
- jak zgodzi się na wywiad to co zbierac od nowa dokumenty u niej tylko po co jak do przyznania pomocy były zbierane
- jeżeli przyjdzie na wezwanie wyjaśni jak w pkt.2 wypłacamy świadczenie, ale w dalszej części tego punktu jest mowa,, jeżeli osoba spełnia warunki określone w ustawie''jak to rozumieć skoro do przyznania pomocy i wyd. decyzji speniała.
- jeżeli zrezygnuje z pomocy uchylam decyzję a jeżeli wyjdzie jak w pkt.3 wygaszamy.
Niby proste, ale kto pyta nie błądzi.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: pracownik socjalny w ops.
- Kontakt:
Re: Nie pobrany zasiłek art. 106 a ustawy.
Interpretując art. 106 można stwierdzić, że jest coś z nim “nie tak”. Jego ust. 1 stanowi bowiem, że wszczyna się postępowanie wyjaśniające, przez co należy rozumieć, że jednym z jego etapów będzie przeprowadzenie wywiadu, który wyjaśni przyczyny nieodbierania świadczeń. Ustęp ten natomiast nic nie mówi o “wezwaniu”. Porusza to z kolei ust. 3 - który ściśle odnosi się powyższego ust. 1 - jednocześnie nic nie mówiąc o “wszczęciu postępowania”. Jeżeli zastosujemy ust. 1, to przecież w tym wypadku wszczęciem postępowania będzie nic innego, jak “zwyczajne” zawiadomienie o wszczęciu administracyjnego postępowania wyjaśniającego, gdzie w treści pouczenia należy zawrzeć, że strona ma prawo wypowiadzenia się w sprawie w terminie np. 7 dni, zgodnie z art. 10 § 1 kpa mówiącym, że organy administracji publicznej obowiązane są zapewnić stronom czynny udział w każdym stadium postępowania, a przed wydaniem decyzji umożliwić im wypowiedzenie się co do zebranych dowodów i materiałów oraz zgłoszonych żądań. W jakim więc celu dodatkowo wystosowywać wezwanie - o którym mówi ust. 3. W ustawie kpa zawiadomienie jest przecież czymś innym niż wszczęcie postępowania. W przypadku wezwania mówimy, że organ administracji publicznej może wzywać osoby do udziału w podejmowanych czynnościach i do złożenia wyjaśnień lub zeznań, jeżeli jest to niezbędne dla rozstrzygnięcia sprawy lub dla wykonywania czynności urzędowych. Chyba że w art. 106 należy jednocześnie wszcząć postępowanie i wystosować zawiadomienie (zgłupiałem).
Może ust. 3 powienien brzmieć: “w przypadku gdy z osobą, o której mowa w ust. 1, nie można przeprowadzić rodzinnego wywiadu środowiskowego i mimo prawidłowo dostarczonego zawiadomenia o wszczęciu postępowania wyjaśniającego (nie wezwania) ...“.
Według mnie należy wystosować zawiadomienie z zawarciem w pouczeniu wymagananego art.10 § 1 kpa , gdzie wyznaczamy także termin do złożenia wyjaśnień. W przypadku podjęcia przez klienta kontaktu, robimy wywiad, gdzie ustalamy przyczny nieodbierania świadczeń i ustalamy jego aktualną syt. życiową, dchodową itd. Kiedy nadal kwalifikuje się do śwadczeń, wydajemy postanowienie (które jest formą dec., a wydanie decyzji wymagane jest po zakończeniu wszczętego postępowania) o utrzymaniu w mocy decyzji przyznającej świadcznie. Jeśli się nie kwalifikuje - wydajemy dec. odmowną. Natomiast niepodjęcie kontaktu będzie skutkować wygaśnięciem decyzji - zgodnie z ust. 3.
Może ust. 3 powienien brzmieć: “w przypadku gdy z osobą, o której mowa w ust. 1, nie można przeprowadzić rodzinnego wywiadu środowiskowego i mimo prawidłowo dostarczonego zawiadomenia o wszczęciu postępowania wyjaśniającego (nie wezwania) ...“.
Według mnie należy wystosować zawiadomienie z zawarciem w pouczeniu wymagananego art.10 § 1 kpa , gdzie wyznaczamy także termin do złożenia wyjaśnień. W przypadku podjęcia przez klienta kontaktu, robimy wywiad, gdzie ustalamy przyczny nieodbierania świadczeń i ustalamy jego aktualną syt. życiową, dchodową itd. Kiedy nadal kwalifikuje się do śwadczeń, wydajemy postanowienie (które jest formą dec., a wydanie decyzji wymagane jest po zakończeniu wszczętego postępowania) o utrzymaniu w mocy decyzji przyznającej świadcznie. Jeśli się nie kwalifikuje - wydajemy dec. odmowną. Natomiast niepodjęcie kontaktu będzie skutkować wygaśnięciem decyzji - zgodnie z ust. 3.
-
- Podinspektor
- Kontakt:
Dziękuję za poświęcony czas i podpowiedzi.Proszę jeszcze tu zerknąć w poniedziałek.Dziękuję.
-
- Podinspektor
- Kontakt:
Wracąjąc do tematu. Wspomniana osoba jest konfliktowa. Wiem,że nie odebrała, bo ,,za mało''( krótki kontakt z nią na ulicy). Nie odwołała się. Wiem również z pewnych źródeł, że jej dochody się zmieniy i teraz byłby specjalny celowy.
Zastanawiam się czy jak się nie zgłosi z wyjaśnieniami od razu wygasić decyzję, czy jednak iśc na wywiad (raczej bym nie chciał),bo jak sie odwoła to może być to zarzucone. Czy przed tą decyzją też mam wydawać postanowienie?
Zastanawiam się czy jak się nie zgłosi z wyjaśnieniami od razu wygasić decyzję, czy jednak iśc na wywiad (raczej bym nie chciał),bo jak sie odwoła to może być to zarzucone. Czy przed tą decyzją też mam wydawać postanowienie?
-
- Stażysta
- Kontakt:
Z tego co piszesz, nie jest jasne, co już zrobiłeś. Jeśli nie wystosowałeś zawiadomienia, musisz to zrobić, aby zadośćuczynić literze prawa. Jeśli je odbierze i zgłosi się, kolejnym etapem będzie przeprowadzenie wywiadu w celu, o jakim pisałem wcześniej. Nie ma zasady ‘“chcę”, czy “nie chcę” - wywiad musi być przeprowadzony - do czego zobowiązuje art. 106a ust. 3. Oczywiście może odmówić jego przeprowadzenia, co będzie odmową wpółpracy. Jeśl nie odbierze zawiadomienia, tym samym nie możesz ustalić jej sytuacji w drodze wymaganego wywiadu, co daje Ci prawo do wygaszenia decyzji. Przed wydaniem decyzji nie wydajesz postanowienia - po co. Postanowienie nie ma tu nic do rzeczy, gdyż w przeciwieństwie do decyzji nie rozstrzyga przedmiotu postępowania, a wykorzystywane jest do rozwiązywania problemów incydentalnych, powstałych właśnie w trakcie postępowania. Winieneś je zastosować, kiedy przeprowadzisz potępowanie i ustalisz w drodze wywiadu, że ta osoba nadal spełnia przesłanki do utrzymania decyzji w mocy.
-
- Podinspektor
- Kontakt:
Ruszę ze sprawą jak minie drugi miesiąc nieodebrania świadczenia a będzie to 31.07.2019r. Dziękuję za wszystko. Pomocniku jesteś tu pomocny.
-
- Podinspektor
- Kontakt:
Pomocniku. Prawdopodobnie jutro wygaszę decyzję jak mi klientka jeszcze dziś coś nie zamiesza. Mam pytanie. Decyzja wydana 13.06.2019r. Wypata była na 19.06 i druga 20.07.2019r. Czy wygaszam ją od 01.08.2019r.?
-
- Stażysta
- Kontakt:
Rozumiem, że przeprowadziłeś całe postępowanie adm. i masz jasność sytuacji. Jeśli tak, to przyznam szczerze, że szybko się uporałeś. Z reguły cały proces trochę trwa.
Zrozumiałem, że zasiłek celowy jest przyznany na dwa m-ce, tj. na czerwiec i na lipiec i przez te dwa m-ce świadczenia nie zostały odebrane. Jeśłi tak, to w tym wypadku decyzję należy wygasić z dniem jej wydania. (Inaczej sprawa wyglądałaby w przypadku świadczeń, które obowiązywały jeszcze przed tym okresem, np. w przypadku zasiłku stałego, trwającego już od wielu miesięcy czy lat, ale to przy innej okazji). Kiedy wygasiłbyś decyzję z dniem 01.08.2019 r., to osoba ta nadal miałaby prawo do tego świadczenia właśnie przez okres tych dwóch m-cy, za które świadczeń nie odebrała. Inaczej mówiąc: decyzja nadal obowiązywałaby do 31.07.2019 r., z całą mocą zawartego w nim rozstrzygnięcia, tzn. prawa tej osoby do zasiłku na czerwiec i lipiec, a przecież całe postępowanie przeprowadziłeś po to, aby jego skutkiem był “powrót” nieodebranych świadczeń do budżetu - w tym wypadku budżetu gminy. Mówiąc jeczcze inaczej: musisz “pozbawić” tę osobę prawa do tego świadczenia od dnia, w ktorym zostało ono decyzją jej przyznane.
Zrozumiałem, że zasiłek celowy jest przyznany na dwa m-ce, tj. na czerwiec i na lipiec i przez te dwa m-ce świadczenia nie zostały odebrane. Jeśłi tak, to w tym wypadku decyzję należy wygasić z dniem jej wydania. (Inaczej sprawa wyglądałaby w przypadku świadczeń, które obowiązywały jeszcze przed tym okresem, np. w przypadku zasiłku stałego, trwającego już od wielu miesięcy czy lat, ale to przy innej okazji). Kiedy wygasiłbyś decyzję z dniem 01.08.2019 r., to osoba ta nadal miałaby prawo do tego świadczenia właśnie przez okres tych dwóch m-cy, za które świadczeń nie odebrała. Inaczej mówiąc: decyzja nadal obowiązywałaby do 31.07.2019 r., z całą mocą zawartego w nim rozstrzygnięcia, tzn. prawa tej osoby do zasiłku na czerwiec i lipiec, a przecież całe postępowanie przeprowadziłeś po to, aby jego skutkiem był “powrót” nieodebranych świadczeń do budżetu - w tym wypadku budżetu gminy. Mówiąc jeczcze inaczej: musisz “pozbawić” tę osobę prawa do tego świadczenia od dnia, w ktorym zostało ono decyzją jej przyznane.
-
- Podinspektor
- Kontakt:
Dziękuję ponownie. To świadczenie było na jeden miesiąc. 22 lipca to był wyznaczony ponownie termin w związku z niepobraniem w czerwcu. Pierwszy taki przypadek się pojawił no, ale wciąż się uczymy.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: pracownik działu pomocy środowiskowej
- Kontakt:
ttt pisze:Dziękuję ponownie. To świadczenie było na jeden miesiąc. 22 lipca to był wyznaczony ponownie termin w związku z niepobraniem w czerwcu. Pierwszy taki przypadek się pojawił no, ale wciąż się uczymy.
Zapytam z ciekawości na jakiej podstawie wyznaczaliście drugi termin podjęcia świadczenia? Zdarzało mi się wygaszać decyzje w związku z nieodebraniem, wcześniej wszczynałam postępowanie, ale nigdy nie wyznaczałam ponownego terminu. Zastanawiam się jakim przepisem prawa posłużyliście się podejmując taką decyzję.
Oprócz Nie pobrany zasiłek art. 106 a ustawy. - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
jak policzyć dochód do zasiłku w przypadku zmiany sytuacji d
Opieka wytchnieniowa -kto jest uprawaniony do wydania decyzj
Obliczenie kwoty zasiłku stałego
POPŻ ADO i Ochrona danych osobowych
Odmowa swiadczen z mops - poszukuje nawet najmniejszych szcz
współpraca ops z pcpr a ochrona danych
Brak kontaktu z dorosłymi dziećmi??
Czy przysługuje mi zasiłek okresowy/celowy na 1 miesiąc?
Usługi opiekuncze rozliczanie w pomoscie
DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA. JAKIE DOKUMENTY?
Faktury dożywianie kwartał czy miesiac
Podstawa prawna decyzji zmieniającej
DPS Człowiek-problem!!! Pomocy.
Prawo do świadczeń zdr.-decyzja z dwóch Ośrodków
zasiłek stały - proszę o podpowiedz
Zasiłek stały - brak rozwodu - pomocy!!!