Nie podanie dochodu przy dodatku mieszkaniowym - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: wczoraj, 23:44

Dzień dobry chce zmienić decyzje o dodatku mieszkaniowym przyznanym 01.10.2024 do 31.03. 2025 syn jest niepełnoletni dopiero teraz kapłam się 09.03.2025jak syn dał mi do rozliczenia pita,jestem osobą niepełnosprawną ,ciężka depresja i leki doprowadziły do sytuacji,nie stać mnie na niezależne pobrany dodatek mieszkaniowy płacić,chce oddać tą różnicę jaka wynikła czyli 64zł ,przyznaje się do błędu, a czy istnieje taka możliwość jak umorzenie nienależnego pobranego dodatku mieszkaniowego,chce się powołać na art.113kpa ,art.155kpa ,art 132 kpa,proszę o pomoc.Jedyny mój dochód to 1215zl renty dwa razy alimenty,zasiłek pielęgnacyjny ,dwa razy 800+,300zł syna ,dużo wydaje na leki.
DZIECI13
Praktykant
Od: wczoraj, 23:05
Zajmuję się: Jestem na rencie

Napisano: dzisiaj, 9:06

a czy istnieje taka możliwość jak umorzenie nienależnego pobranego dodatku mieszkaniowego,
Należność powstała z tytułu nienależnie pobranego dodatku mieszkaniowego stanowi nieopodatkowaną należność budżetową o charakterze publiczno-prawnym, przysługującą jednostce sektora finansów publicznych w rozumieniu art. 60 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (t.j. Dz. U. z 2023r. poz. 1270 ze zm.) i w stosunku do tych należności w/w ustawa przewiduje możliwość zastosowania określonych ulg
Tym samym należności o których mowa powyżej mogą, na wniosek zobowiązanego, być umarzane w całości albo w części lub ich spłata może być odraczana lub rozkładana na raty.
Trzeba złożyć wniosek ze stosowną prośbą jw. w uzasadnieniu należy powołać się na trudną sytuację materialną uniemożliwiającą spłatę zobowiązania jednorazowo
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: dzisiaj, 15:19

Dziękuję,a nie można tego ponownie tego dodatku przelać na mój wniosek i zmienić decyzje i nienależną kwotę oddać w podwójniej wysokości plus odsetki
DZIECI13
Praktykant
Od: wczoraj, 23:05
Zajmuję się: Jestem na rencie

Napisano: dzisiaj, 15:28

nie można tego ponownie tego dodatku przelać na mój wniosek i zmienić decyzje i nienależną kwotę oddać w podwójniej wysokości plus odsetki
szczerze mówiąc nie za bardzo rozumiem co masz na myśli :) ?
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x