Nie przyznaje mi dobrze dodatku
-
- Praktykant
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne
- Kontakt:
Nie przyznaje mi dobrze dodatku
Hej, mam mały problem.
Przyznałam Pani złotówki za złotówkę. Teraz Pani przysługują pełne kwoty. Wyplata w listopadzie poszła w niepełnych kwotach, w tym dodatek rozpoczęcia roku szkolnego. Teraz muszę wypłacić pani całą kwotę + wyrównanie za listopad.
System wyliczył mi kwotę wyrównującą, lecz dodatek z tytułu rozpoczęcia przyznaje na 100zł, a powinien na 95,13zł. Czy ktoś wie jak to zmienić? czy mogę ręcznie modyfikować plan wypłat czy da się ustawić żeby system sam przyznał??
Przyznałam Pani złotówki za złotówkę. Teraz Pani przysługują pełne kwoty. Wyplata w listopadzie poszła w niepełnych kwotach, w tym dodatek rozpoczęcia roku szkolnego. Teraz muszę wypłacić pani całą kwotę + wyrównanie za listopad.
System wyliczył mi kwotę wyrównującą, lecz dodatek z tytułu rozpoczęcia przyznaje na 100zł, a powinien na 95,13zł. Czy ktoś wie jak to zmienić? czy mogę ręcznie modyfikować plan wypłat czy da się ustawić żeby system sam przyznał??
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
Re: Nie przyznaje mi dobrze dodatku
a dlaczego uważasz, że jest źle? przy zł/zł nie ma podziału na konkretne świadczenia a podział planu wypłat to jest kwestia czysto techniczna
-
- Praktykant
- Kontakt:
przy złotówkach, dodatek na rozpoczecie system rozbija na miesiace, pani wypłacone miała 4,71zł za to w listopadzie. Więc nie powinna dostać pełnej kwoty z tego dodatku, tyko pomniejszone o tą kwote co wypłacone zostało już.
- Tom.
- Administrator
- Kontakt:
bzdura totalna ale rób tam sobie jak chcesz 

-
- Praktykant
- Kontakt:
wiem co widzę. Pani ma dostać 105zł na rozpoczęcie?
- Tom.
- Administrator
- Kontakt:
czego z tego nie rozumiesz? przeczytaj sobie może ustawę w miejscu, gdzie mówi o złotówce a nie sugeruj się tym, co robi system z planami wypłatTom. pisze: 12 gru 2023, 13:05 przy zł/zł nie ma podziału na konkretne świadczenia a podział planu wypłat to jest kwestia czysto techniczna

a łopatologicznie:
kobieta rezygnuje ze świadczeń od 1 grudnia, uchylasz decyzję. W sylwestra się rozmyśla i ponownie składa wniosek. Albo nawet już w styczniu. Przyznasz jej dodatek w kwocie 100 czy 95zł?
-
- Praktykant
- Kontakt:
ok, w takim razie wyjasnij mi prosze jak robisz zl/zl a poźniej dochód sie w rodzinie zmniejsza i przysługuje pełna kwota - co robisz, jak wypłacisz? Z tego co piszesz to przy zł/zł nie rozbijasz dodatku na rozpoczęcie roku... totalnie nie odpowiadasz mi na pytanie
- Tom.
- Administrator
- Kontakt:
rozmowa trochę jak ze ścianą, no ale dobrze....

zmieniam decyzję i wypłacam pełne kwoty wynikające z decyzjiP_Xyz pisze: 12 gru 2023, 14:55 poźniej dochód sie w rodzinie zmniejsza i przysługuje pełna kwota - co robisz, jak wypłacisz?
który z przepisów mówi o rozbijaniu czegokolwiek? podział świadczeń przy zł/zł wynika tylko z ułomnej funkcjonalności systemów informatycznychP_Xyz pisze: 12 gru 2023, 14:55Z tego co piszesz to przy zł/zł nie rozbijasz dodatku na rozpoczęcie roku...
a to co?
Przecież jak robisz NP ze złotówki bo któreś ze świadczeń nie przysługuje to kwotą NP nie jest kwota wynikająca z planu wypłat tylko różnica między kwotą wypłaconą a obliczoną kwotą należną. No chyba, że faktycznie bierzesz kwotę z planu wypłat.... a to sorry, masz źle naliczone

-
- Praktykant
- Kontakt:
mozna troche grzeczniej? nie siedze tu tyle lat zebym umiała i znała system na pamięć. od czegoś forum jest.
+ moje pytanie dotyczy tylko i wyłącznie tego, czy moge recznie modyfikować plan wyplat i dac róznice miedzy kwotą pobraną a należna, czy system mi sam wyliczy. Skąd moge wiedzieć, czy później nie bede miała problemu wykazaniu tego na sprawozdaniu itp.
+ moje pytanie dotyczy tylko i wyłącznie tego, czy moge recznie modyfikować plan wyplat i dac róznice miedzy kwotą pobraną a należna, czy system mi sam wyliczy. Skąd moge wiedzieć, czy później nie bede miała problemu wykazaniu tego na sprawozdaniu itp.
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
To ja troszkę inaczej. System informatyczny to tylko narzędzie i nie można się na nim opierać, bo od tego jest ustawa i ewentualne interpretacje (orzecznictwo, komentarze, wytyczne Ministerstwa). Niestety czasem trzeba kombinować w systemie i ręcznie ustawiać. A co do twojego problemu ja jestem z tego drugie obozu (raczej mniejszościowego), który nie dopłaca jednorazowych dodatków wypłaconych w ramach zł za zł, przy późniejszym przejściu na pełne kwoty. Mimo, że moje UW w 2016 r. wydało interpretację, że powinno się płacić pełne kwoty to moje stanowisko przeszło przez kontrolę w 2021 r. bez uchybienia i przed SKO w 2022 r. utrzymana decyzja w mocy.
Oprócz Nie przyznaje mi dobrze dodatku - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
zasiłek pielęg. - orzeczenie PZON czy ZUS?
Problem z wnioskodawcą
Składki do zus gdy ma niezbędny okres ubezpieczenia w krus
Działalność gospodarcza - ulga 4+
Zwiększenia budżetu na świadczenia rodzinne
Przyznanie emerytury z KRUS, a SZO
jakie zawiadomienie przy przejściu z całego na złotówkę
CM-brak rozliczenia w MF renta dziecka
złotówka za złotówkę - dość "śmieszny" przypadek
rezygnacja z zasiłku w PUP i rodzicielski
brak zasądzonych alimentów, obydwie strony ponoszą koszty wychowania i utrzymania dzieci
Czy NPŚ - Świadczenie pielęgnacyjne
dodatek samotne
Informacja o zgonach - korzystacie?
WEZWANIE CZYSTE POWIETRZE
świadczenie uzupełniające liczę razem do uzysku /???