Pomóżcie mi, bo im więcej czytam wyjaśnień to coraz mniej rozumiem. Pan ma u siebie wstawiony przez gminę w domu piec centralnego ogrzewania. z tego tytułu nie płaci nic w czynszu sam zakupuje drzewo i w nim pali by mieć także ciepłą wodę. Według mnie naliczam ryczałt bo sam ponosi koszty ogrzewania, również ryczałt za ogrzewanie wody. dobrze rozumuje?Może znajdzie się ktoś, kto bardzo prosto i logicznie (jak dla blondynki) wytłumaczy mi jak to rozróżniać i kiedy liczyć a kiedy nie?
Liczysz wydatek ryczałtowy:
- gdy wnioskodawca sam ogrzewa lokal (pali w piecu);
- ma ogrzewanie gazowe lub elektryczne (wtedy fakturę ma za gaz lub energię a gazu i energii nie wliczamy do wydatków);
Jednym słowem: gdy nie posiada faktury za CO z jakiejś elektrociepłowni aby udokumentować ten wydatek. Ale czasami bywa, ze ma CO ale nie ma faktury. Wtedy ryczałtu nie możesz naliczyć bo nie występuje przesłanka "za brak CO". On ma ogrzewanie tylko nie posiada faktury. Więc zaznaczasz, że jest CO i nie liczysz mu za to wydatku bo go nie udokumentował.
Zwróć uwagę na zapis w naszej ustawie art.6 ust.7 tam pisze kiedy przyznaje się ryczałt.Istotą jest instalacja doprowadzająca en. cieplną z zewnętrznego źródła(znajdującego się poza lokalem mieszkalnym)