zgon osoby pobierającej dodatek tego samego dnia co co wypła - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 11 lut 2019, 14:48

Cześć Wszystkim :D

Podpowiedzcie proszę ...

Pani, która otrzymywała dodatek mieszkaniowy (wypłacany zarządcy budynku) zmarła 7 lutego i tego też dnia była wypłata dodatków za luty. Dodatek został wypłacony przelewem do zarządcy. Dziś się dowiedziałam o śmierci tej kobiety. Już mi kiedyś tu na forum pomogliście w podobnej sprawie i wiem, że wygaszenie decyzji będzie z datą 8 lutego ale czy mam się domagać od Zarządcy domu zwrotu dodatku skoro zmarła dnia którego był wypłacany za luty czy nie ?

Z góry dzięki za poświęconą chwilkę nad moja sprawą :D
maniula
Stażysta
Od: 06 mar 2017, 11:58
Zajmuję się: dodatkami mieszkaniowymi

Napisano: 12 lut 2019, 8:53

W tym przypadku również praktyki bywają różne. Niektórzy zwracają uwagę na fakt, czy ktoś w lokalu pozostał. Wyroki sądów jednak idą w tym kieunku, że prawo do DM jest niezbywalne. Ale niektórzy kierują się wyłącznie ustawą - a tam wyjasnione nie jest. Nie dostaniesz recepty na prawidłową procedurę w tym przypadku.
Osobiście stwierdziłabym wygaśnięcie z datą 8 lutego - to nie ulega wątpliwości.
Jeśli przelew poszedł z wcześniejszą datą - nie domagałabym się zwrotu od zarządcy.
Jeśli poszedł po tej dacie, to siłą rzeczy zarządca powinien oddać, skoro stwierdziliśmy wygaśnięcie od 8 lutego.
Ale tak, jak powiedziałam, to jest tylko moje skromne zdanie ;)
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 12 lut 2019, 9:08

Być może można przyjąć zasadę, że żądając w powyższej sytuacji zwrotu - świata tym i tak nie zbawimy. ;) Wraz ze śmiercią wnioskodawczyni nie ustał przecież obowiązek opłat za mieszkanie. Ani na luty, ani późniejsze miesiące. Zostawiłabym to tak jak jest i tyle.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 12 lut 2019, 11:29

Krwawa pisze:Wraz ze śmiercią wnioskodawczyni nie ustał przecież obowiązek opłat za mieszkanie.
Owszem, ale już kto inny jest zobowiązany do ich ponoszenia
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 13 lut 2019, 15:38

Maxima i Krwawa dziękuję bardzo za podpowiedzi :D

Pozdrawiam serdecznie :D :D :D
maniula
Stażysta
Od: 06 mar 2017, 11:58
Zajmuję się: dodatkami mieszkaniowymi