Pani X pobierała u nas ZR na trójkę dzieci. W grudniu wpłynął do nas wyrok, że dzieci odebrano matce i teraz będa pod opieką ojca. Wyrok uprawomcnił się w 21-11-2013. Matka dzieci pobrała zr za listopad i grudzień.
wyrok uprawomocnił się w połowie listopada wiec w tym przypadku podarowałabym pani zwrot bo dzieci były pod jej opieką przez ten czas a świadczenia sa niepodzielne ale co z grudniem ?
Ponadto maż Pani nie złożył u nas wniosku o zr na dzieci. Czy zlożył gdzie indziej nie wiem. Pani sciągnac nie mam jak bo nie odbiera korespondecji zeby złożyła mi wyjaśnienia jakiekolwiek np. kiedy zabrano dzieci czy w listopadzie czy w grudniu?
I co zrobić??
nie wiem czy zrobić zwrot pilne pomocy
Re: nie wiem czy zrobić zwrot pilne pomocy
istotne od kiedy dzieci juz nie sa u niej a zamieszkały u ojca.jesli w listopadzie choć przez część były u niej to nie nalezy się jej od grudnia.A nie dostałaś żadnego pisma że dzieci są u ojca?
ja wszczełabym postepowanie w sprawie ustalenia nienależniew pobranych świadczeń. W mojej ocenie nie ważne jest czy były dzieci zabrane czy nie ale to że wyrok sądu się uprawomocnił. Czyli XII do zwrotu. A jak ma coś do powiedzenie to niiech zgłosi się po wszczęciu postępownia
wszczescie wysłałam ze bede uznac świadczenia jako nienależnie no i zaczełam sie zastanawiać czy w ogole powinnam to zrobić.
Pani nie odebrała, wróciło awizo.
Dzięki za odpowiedzi
Dzięki za odpowiedzi

wszczescie wysłałam ze bede uznac świadczenia jako nienależnie no i zaczełam sie zastanawiać czy w ogole powinnam to zrobić.
Dzięki za odpowiedzi
a pisma zadnego nie dostałam
Dzięki za odpowiedzi

a pisma zadnego nie dostałam
jak wróciło awizo to odebrane teraz wszczęcie do decyzji o zwrocie a potem w konsekwencji tytuł wykonawczy
Oprócz nie wiem czy zrobić zwrot pilne pomocy - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
podatek należny pomocy
jak macie w uzasadnieniu do 200 zł
SZO wywiady
koniec wychowawczego i co dalej?
200 ZŁ.
200
separacja a dodatek
PODSTAWA DO 200
separacja a dodatek
czy opiekun prawny dla dziecka składa samo zaświadczenie z Sądu czy Postanowienie sądowe o opiece prawnej ?
zbiory z fa
zapomoga dla opiekuna prawnego
Zasiłek pielęgnacyjny - do kiedy
Plissssss
zażalenie na SKO
potrącenie NP świadczeń z bieżącej wypłaty