nie wiem czy zrobić zwrot pilne pomocy

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
~kama

nie wiem czy zrobić zwrot pilne pomocy

Post autor: ~kama »

Pani X pobierała u nas ZR na trójkę dzieci. W grudniu wpłynął do nas wyrok, że dzieci odebrano matce i teraz będa pod opieką ojca. Wyrok uprawomcnił się w 21-11-2013. Matka dzieci pobrała zr za listopad i grudzień.

wyrok uprawomocnił się w połowie listopada wiec w tym przypadku podarowałabym pani zwrot bo dzieci były pod jej opieką przez ten czas a świadczenia sa niepodzielne ale co z grudniem ?

Ponadto maż Pani nie złożył u nas wniosku o zr na dzieci. Czy zlożył gdzie indziej nie wiem. Pani sciągnac nie mam jak bo nie odbiera korespondecji zeby złożyła mi wyjaśnienia jakiekolwiek np. kiedy zabrano dzieci czy w listopadzie czy w grudniu?

I co zrobić??
~~nowa ania

Re: nie wiem czy zrobić zwrot pilne pomocy

Post autor: ~~nowa ania »

istotne od kiedy dzieci juz nie sa u niej a zamieszkały u ojca.jesli w listopadzie choć przez część były u niej to nie nalezy się jej od grudnia.A nie dostałaś żadnego pisma że dzieci są u ojca?
~ala

Post autor: ~ala »

ja wszczełabym postepowanie w sprawie ustalenia nienależniew pobranych świadczeń. W mojej ocenie nie ważne jest czy były dzieci zabrane czy nie ale to że wyrok sądu się uprawomocnił. Czyli XII do zwrotu. A jak ma coś do powiedzenie to niiech zgłosi się po wszczęciu postępownia
~kama

wszczescie wysłałam ze bede uznac świadczenia jako nienależnie no i zaczełam sie zastanawiać czy w ogole powinnam to zrobić.

Pani nie odebrała, wróciło awizo.

Dzięki za odpowiedzi :)
~kama

wszczescie wysłałam ze bede uznac świadczenia jako nienależnie no i zaczełam sie zastanawiać czy w ogole powinnam to zrobić.

Pani nie odebrała, wróciło awizo.

Dzięki za odpowiedzi :)
a pisma zadnego nie dostałam
~ala

Post autor: ~ala »

jak wróciło awizo to odebrane teraz wszczęcie do decyzji o zwrocie a potem w konsekwencji tytuł wykonawczy
ODPOWIEDZ