Niebieska Karta - A - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 08 mar 2012, 10:28

U nas przewodniczącym jest naczelnik policji, który ma duże doświadczenie w zakresie procedury NK. Prowadząc z nami szkolenie w ten sposób zinterpretował nam przepisy i my tak robimy. Wcześniej w policji były kontrole NK i nikt tego nie kwestionował. Więc my się tego będziemy trzymać. A Wy róbcie po swojemu. :)
~Julia

Napisano: 08 mar 2012, 11:55

A taki przypadek:
Sprawca przemocy popijał, robił awantury, kilka razy próby samobójcze podejmował, ale teraz jest w psychiatrycznym z podejrzeniem choroby psychicznej. Lekarz mówi: \"trudny przypadek\" i przewiduje długie leczenie.
Jaka jest nasza rola - może oddajemy sprawę lekarzom ?
Wiem, że nie mam racji. Pewnie powiecie, że zawieszamy pracę z tą rodzina do czasu kiedy on wróci i znowu zacznie się przemoc. - tak?
~AAA

Napisano: 09 mar 2012, 16:52

poprostu monitoring, działania pomocowe prac .socjalnego jeśli jest to konieczne dla członków tej rodziny
~aga

Napisano: 23 mar 2012, 11:48

Ja tez zakończyłam NK z powodu wyprowadzenia sie \"ofiary\". Miałam taki przypadek: 21-letnia dziewczyna oskarżyła swoją babcie o przemoc; mieszkała w jej domu; dziwnym trafem przemoc rozpoczeła sie w momencie gdy babcia przepisała wnuczce dom. Babcia sie wkurzyła i zapowiedziała że cofnie darowiznę jako powód podając rażącą niewdzięczność. Wnuczka ze swoim konkubentem wyprowadziła się z domu, wróciła do matki. Mnie oświadczyła że do w najbliższej przyszłości nie zamierza mieszkać z babcią i dlatego zakończyłam NK. Czy to źle? A swoją drogą ile jeszcze będziemy mieli takich podobnych \"ofiar\"
~baśka

Napisano: 24 mar 2012, 16:20

czy może ktoś wie, jaka kara grozi sprawcy przemocy, który ograniczał przez wiele lat wolność swojej żonie, na zasadzie, że musiała siedzieć w wyznaczonym przez niego pokoju, nie miała prawa oglądać telewizji, w grę wchodzą ciągłe groźby pozbawienia życia i zabieranie zasiłków. W rodzinie jest dziecko dotknięte głęboką niepełnosprawnością
~ewa

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x