Witam, ofiara przemocy wyprowadziła się do innej gminy. Zakończenie NK protokołem. zgodnie z § 18. 3. O zakończeniu procedury powiadamia się podmioty
uczestniczące w procedurze po jej zakończeniu. O jakich tu podmiotach mowa? Kogo powiadamiamy?
W mojej ocenie informujesz instytucie, których reprezentantów miałaś w grupie roboczej. U nas niestety muszę pisać pisma do wszystkich instytucji wchodzących w skład ZI, cóż polecenie przewodniczącego Zespołu.
czyli ja informuję policję bo od nich miałam nk a my nie mieliśmy żadnego spotkania grupy roboczej bo po kilku dniach od otrzymania nk z policji ofiara wyprowadziła się.
A ksero dokumentacji NK do Zespołu Interdyscyplinarnego z gminy gdzie przeprowadziła się ofiara? Przecież będzie jej potrzebna pomoc czy to psychologiczna czy prawna.
a można przekazywać nasze dok. dotyczące nk innej gminie? nie powinna się już zająć ofiarą gmina na której mieszka? Wiemy że ofiara zgłosiła sie do tamtego ośrodka po pomoc.
Gdy osoba, która doświadczyła przemocy zmieniła swoje miejsce zamieszkania, przewodniczący ZI przekazuje kopię dokumentacji do swojego odpowiednika w gminie gdzie przebywa osoba poszkodowana. Procedura musi być kontynuowana aby udzielić wsparcia i pomocy. Nie jest konieczne aby ofiara ponownie przekazywała informacje o swojej sytuacji do ZI, plan pomocy powinien być skonstruowany na podstawie przeprowadzonej już wcześniej diagnozy.
Jak sprawca się wyprowadza - również analogicznie.
a czy podmiotami procedury są wszystkie instytucje, które się tym zajmowały czy tylko osoby bezpośrednie czyli sprawca i ofiara? Gdyby pisała stronami to wiadomo, że ofiara i przemocowiec, ale podmioty to już troszkę chyba pogmatwali
Powiadamia się wszystkie podmioty (instytucje) z których byli członkowie grupy roboczej.
Jeśli chodzi o przesyłanie NK za sprawcą przemocy jestem za - niech wszyscy wiedzą co z niego za typ, i niech go mają na oku
Gorzej, jeśli idzie o ofiarę przemocy, która wyprowadza się do innej gminy, by zacząć wszystko od nowa, a tu... niespodzianka. W nowej gminie wszyscy wiedzą że to ofiara przemocy...