Niejasna sytuacja - POMOCY!!!

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
mmm

Niejasna sytuacja - POMOCY!!!

Post autor: mmm »

Pani pobierała u nas rodzinne wraz z dodatkiem z tyt. samotnego wychowywania dziecka gdyż ojciec dziecka jest nieznany. W dniu 30.04.2014 złożyła wniosek o becikowe i rodzinne na dziecko, które urodziło jej się 01.04.2014 z nowym facetem, z którym żyje, gdyż tak stwierdziła i wpisała go do składu rodziny, choć nie jest to związek jeszcze sformalizowany. Czy ten dodatek z tyt. samotnego wychowywania dziecka należy zablokować od maja, czy wystawić także decyzje o nienależnie pobranym za kwiecień??? Proszę o pomoc
mmm

Re: Niejasna sytuacja - POMOCY!!!

Proszę o wasze opinie. Dość pilne...
Zuzanka

Post autor: Zuzanka »

A jaki jest stan cywilny tej Pani?
Awatar użytkownika
kronos79
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kronos79 »

W toku postepowania Twoją rolą jest ustalenie, od kiedy strona nie spełnia przesłanek, czyli od kiedy nie posiada statusu osoby samotnie wychowującej dziecko. Minimum jest przyjęcie do protokołu oświadczenia pod odpowiedzialnością karną na tę okoliczność. W zależności od tego co ustalisz nienależnie pobrane świadczenia wystąpią lub nie.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
mmm

No to za datę początkową od kiedy nie spełnia przesłanek osoby samotnie wychowującej można a nawet trzeba przyznać chyba datę narodzin tego drugiego dziecka.
Ta Pani nadal jest Panną.
Dobrze myślę??? Czyli nienależnie pobrane za kwiecień???
gogo

Post autor: gogo »

mam podobną sytuację, kobieta wdowa, akt zgonu ojca jest, w kwietniu urodziła dziecko zapisane na konkubenta jeszcze nie wnioskowała o świadczenia na trzecie dziecko ale będzie, nadmieniam że nie będzie zasądzać alimentów -do składu poda konkubenta. Czy w tym wypadku starsze dzieci tracą samotne?
Awatar użytkownika
kb
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kb »

mmm pisze:No to za datę początkową od kiedy nie spełnia przesłanek osoby samotnie wychowującej można a nawet trzeba przyznać chyba datę narodzin tego drugiego dziecka.
Ta Pani nadal jest Panną.
Dobrze myślę??? Czyli nienależnie pobrane za kwiecień???
niekoniecznie - samotnenie bedzie przyslugiwac od momentu kkiedy pani przestala byc osoba samotnie wychowujaca...a taka nie musiala byc od razu jak urodzila dziecko...moze od tego momentu je razem wychowuja - wtedy tak,ale moze najpierw jeszcze nie wychowywali razem:) moze troche trwalo zanim sie dogadali czy chca byc ze soba czy nie chca;-) - w kazdym razie to trzeba ustalic a najlepiej to zrobic wzywajac pania do zlozenia oswiadczenia od kiedy wspolnie wychowuje dziecko z jego ojcem - niech napisze date i wszystko bedzie jasne
gogo pisze:mam podobną sytuację, kobieta wdowa, akt zgonu ojca jest, w kwietniu urodziła dziecko zapisane na konkubenta jeszcze nie wnioskowała o świadczenia na trzecie dziecko ale będzie, nadmieniam że nie będzie zasądzać alimentów -do składu poda konkubenta. Czy w tym wypadku starsze dzieci tracą samotne?
tak, straci prawo do dodatku z tytulu samotnego wychowywania od momentu, w ktorym zaczela wspolnie wychowywac dzieci z ojcem ostatniego dziecka - tez wez na to dodatkowo oswiadczenie
mmm

No wsumie racja, ale ta Pani wspominała, że mieszkają razem od narodzin tego dziecka, więc jest to kwiecień. Z drugiej strony patrząc dzieci urodziły się 01.04.2014 więc przez ten jeden dzień kwietnia Pani należał się jeszcze dodatek z tyt. samotnego wychowywania dziecka, a że jest to dodatek niepodzielny więc według mnie za kwiecień jeszcze powinna normalnie go dostać, a od maja trzeba będzie go wstrzymać. Dobrze myślę???
mmm

Z drugiej strony patrząc dzieci urodziły się 01.04.2014 więc przez ten jeden dzień kwietnia Pani należał się jeszcze dodatek z tyt. samotnego wychowywania dziecka, a że jest to dodatek niepodzielny więc według mnie za kwiecień jeszcze powinna normalnie go dostać, a od maja trzeba będzie go wstrzymać. Dobrze myślę???
Awatar użytkownika
ewalu
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: ewalu »

mmm pisze:Z drugiej strony patrząc dzieci urodziły się 01.04.2014 więc przez ten jeden dzień kwietnia Pani należał się jeszcze dodatek z tyt. samotnego wychowywania dziecka, a że jest to dodatek niepodzielny więc według mnie za kwiecień jeszcze powinna normalnie go dostać, a od maja trzeba będzie go wstrzymać. Dobrze myślę???
też bym tak zrobiła
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ODPOWIEDZ