Nieletnie dziecko - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 05 lis 2010, 16:47

Proszę o pomoc w następującej sprawie - moja córka w sierpniu skończyła 16 lat i tydzień temu urodziła dziecko.
Chce starać się o becikowe w gminie, ale jak to należy załatwic? Czy córka może złożyć wniosek na siebie?
A co z zasiłkiem rodzinnym? Bardzo proszę o pomoc.
~Teresa

Napisano: 06 lis 2010, 14:42

Myślałam, że mi pomożecie..
~Teresa

Napisano: 08 lis 2010, 15:26

Może złożyć, ale musi być z nią przedstawiciel ustawowy, z uwagi na niepełnoletność. (czyli np. rodzic)
Do becika dowody osobiste, akt urodzenia dziecka (jeśli ojciec nieustalony to akt zupelny), zaświadczenie lekarskie.
~Ania

Napisano: 08 lis 2010, 18:36

Byłam dzisiaj w naszym gops i nie przyjęto mi wniosku, pani powiedziała że córka jest niepełnoletnia i nie może składać wniosku na siebie. Ja muszę złożyć wniosek do Sądu o ustanowienie mnie opiekunem prawnym wnuczki i dopiero wtedy mogę złożyć o becik.
Dziękuje Aniu za odpowiedż, ale tak nie można jak napisałaś.
~Teresa

Napisano: 09 lis 2010, 11:09

Teresa: problem wielokrotnie poruszany na forum. Są dwie zasadnicze sprawy: osoba niepełnoletnia może działać (a nawet musi) przez swojego przedstawiciela ustawowego, więc może złożyć wniosek i żaden organ nie może odmówić przyjęcia podania. Kwestią budzącą wątpliwości jest jednak władza rodzicielska w przypadku osób niepełnoletnich, niektórzy warunkują nią prawo do świadczenia.
Opieka prawna nad wnukiem w tej sytuacji to rozwiązanie najlepsze z punktu widzenia sprawności różnych postępowań (nie tylko o becikowe). Będąc opiekunem posiadającym pełną zdolność do czynności prawnych będzie Pani w stanie załatwiać wiele rzeczy dot. dziecka szybciej i bez rozmaitych utrudnień natury prawnej.
~Kali

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x