becikowe na martwo urodzone - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 25 paź 2010, 15:47

nierozumiem dlaczego wszyscy piszą ze na martwo urodzone dziecko nie nalezy sie becikowe,,, jest to dodatek z tytułu urodzenia dziecka.Dziecko jesli sie urodzilo silami natury po 23 tygodniu kwalifikuje sie jako porod naturalny i z tego tytułu zasilek takowy sie nalezy ,Becikowe to drugie to moze nie z tym sie zgodze .Jesli kobieta rodzila to ztego tytułu ma dodatek bo kurcze urodzila,Drugą sprawa powtarza sie tu ze jesli ma sie akt urodzenia ,nawet przy martwo urodzonym dziecku posiada sie akt urodzenia tyle ze z adnotacją ze dziecko URODZIŁO sie martwe... z tego co tu czytam to osoby pracujace W MOPS-sie nie wiele wiedzą bo pytania jakie tu padają wołją o pomste do nieba .... czy panie przechodzą jakies szkolenia ,wydaje mi sie ze nie
~ula

Napisano: 25 paź 2010, 15:53

w art. o becikowym wyraźnie jest napisane \"z tytułu urodzeniai się ŻYWEGO dziecka\" więc tu nie ma żadnych wtpliwości

a jeśli chodzi o dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka to nie ma tam wyraźnie napisanego, że dziecko musi być żywe.
Ale warto zauważyć, że zasiłek rodzinny ma na celu częściowe pokrycie wydatków na utrzymanie dziecka. Skoro dziecko nie żyje to rodzice nie ponoszą kosztów jego utrzymania (i nie mówię tu o pogrzebie itp. - to nie jest utrzymanie dziecka) więc może trzeba się zastanowić czy w ogóle przyznać zasiłek rodzinny.
Bo jeśli nie, to i dodatek z tytułu urodznia dziecka nie przysługuje.
~Ania

Napisano: 25 paź 2010, 16:02

aniu droga ale piszesz o drugim becikowym bo jak wiadomo on sie nalezy jesli osoba dostanie zasilek rodzinny (dochod jest wazny) a ja poruszam temat pierwszego jak go zwał tak go zwał niech bedzie becikowe chociaz jest to zasilek z tytulu urodzenia dziecka,,,znam mopsy ,ktore przyznały mając akt urodzenia -WROCLAW dla scislosci
~ula

Napisano: 25 paź 2010, 16:04

w drugiej części pisałam o dodatku do zasiłku rodzinnego - tego z art. 9.
~Ania

Napisano: 25 paź 2010, 20:28

USTAWA z dnia 28 listopada 2003r. o świadczeniach rodzinnych Dziennik Ustaw rok 2006 nr 139 poz. 992 z późn. zm.
Art. 15b. 1. Z tytułu URODZENIA SIĘ ŻYWEGO dziecka przyznaje się jednorazową zapomogę w wysokości 1 000 zł na jedno dziecko.
nowa
Starszy referent
Od: 10 lis 2006, 12:31
Zajmuję się:

Napisano: 29 paź 2010, 15:01

kogo wpiszesz do składu rodziny - osobe (dziecko), które juz nie żyje? chcesz dostać zasiłek rodzinny i dodatek z tytułu urodzenia na dziecko, które w momencie składania wniosku nie żyje????
a co do becikowego (jednorazowej zapomogi) jak byk jest napisane że dziecko musi być żywe

\"nas nie przekonają, że białe jest białe a czarne jest czarne\"
~ludek

Napisano: 08 lis 2010, 19:41

Droga Pani jeśli Wrocław przyznał \"becikowe\" na dziecko martwo urodzone to życzę im szczęścia przy kontroli! A to właśnie Pani pytanie o to czy pracownicy przechodzą szkolenia woła o \"pomste do nieba\" bo nie na miejscu jest ocenianie osób których się nie zna. Swoją droga jestem ciekawa gdzie Pani pracuje i czy ma pojęcie o tej pracy.
~Beata

Napisano: 02 gru 2010, 12:14

Dokładnie, podzielam wypowiedz poprzedniczki Beaty. Ludzie mogę się mądrzyć a tak naprawdę nie mają styczności z tą pracy, z przepisami, często zmieniającymi się jak w kalejdoskopie, niejednokrotnie do końca jasnymi.
~mała Mi

Napisano: 07 gru 2010, 16:25

~ula jest pewnie jedną z tych, która czuje się pokrzywdzona przez OPS
~ulaaaaaaa

Napisano: 12 sty 2011, 12:05

prawo jest chore?
pańswoi woli utrzymywać pijaków niż pomóc dzieciom?
każą rodzić aby miał kto pracować na emerytury ?
a pijaczków zagonić do roboty?
~słupsk

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x