nien.pobr zas.stały w 2002r a składki ZUS

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
ODPOWIEDZ
ela 3

nien.pobr zas.stały w 2002r a składki ZUS

Post autor: ela 3 »

ZUS przysłał nam informację,że osoba która pobrała u nas zasiłek stały w 2002r. miała również umowę zlecenie.Czy musimy dochodzić zwrotu zasiłku, a co ze składkami ZUS.Moim zdaniem sprawa jest przedawniona a wy co myślicie?
karl

Re: nien.pobr zas.stały w 2002r a składki ZUS

Post autor: karl »

Ja mam zwrot zasiłku stałego z ZUS, ponieważ osoba otrzymała emeryturę czy należy zrobić korekty raportów tej osoby i wystąpić o zwrot nadpłaconej składki zdrowotnej z tego tytułu?
ela 3

Ja robiłam korektę i składki pomniejszyłam z bieżących składek
karl

Post autor: karl »

Osoba ta miała również zgłoszoną do ubezpieczenia zdrowotnego żonę jako członka rodziny, która również pobierała zasiłek stały. Dlatego muszę wiedzieć czy została zgłoszona w ZUS- ie jako członek rodziny od dnia uzyskania emerytury?
ela 3

W sumie nie wiem czy to Ci coś da, bo i tak musisz wyrejestrować z dniem otrzymania emerytury tą osobę jak i jej członka rodziny.Poinformuj ją żeby zadbała o to, aby ZUS ubezpieczył ją i jak i członka rodziny z ta samą datą.
ODPOWIEDZ