nienależnie mi płacono, proszę o radę - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 04 lut 2009, 15:44

ops nienalężnie wypłacal mi zaliczke alimentacyjna z wlasnej winy. sytuacja miala miejsce w roku 2008. pomimo iż komornik zawiadoił ops o tym ze dluznik alimenciarz uregulowal swoj dlug z nadplata, oni dalej mi przelewali pieniadze. nie zglaszalam tego gdyz jest to koto i pieniadze dziecka i nie mam obowiazku tego sledzic. teraz! dopiero otrzymalam decyzje o wstrzymaniu nowego juz funduszu alimentacyjnego(ojciec znowu nie placi) na poczet dlugu i odsetki na moj rachunek takze. czy maja prawo dysponowac moimi pieniedzmi w taki sposob i obciazac mnie za odsetkami za swoje niedopatrzenia? prosze o pomoc
~lady_plaga

Napisano: 04 lut 2009, 15:57

Myślę, że masz obowiązek nie tylko śledzić czy pieniądze Ci wpływają na konto ale co się wogóle dzieje. Jakoś wszyscy mają tylko prawa a nikt obowiązków.
~vvv

Napisano: 04 lut 2009, 16:04

mam kopie dokumentu ktory wyslal im komornik,a w ktorym jest mowa o spłaceniu dlugu, czy to za malo? czy moim obowiazkiem jest mowienie ludziom co maja robic ? jak maja wykonywac swoja prace? prosze o wiecej na ten temat bo bardzo mnie dziwi takie podejscie do sprawy
~lady_plaga

Napisano: 04 lut 2009, 19:46

zapewne we wniosku podpisałaś oświadczenie, że zapoznałaś się z warunkami uprawniającymi do zaliczki alimentacyjnej, w decyzji zapewne było pouczenie, że o każdych zmianach mających wpływ na prawo do świadczenia należy informować organ wypłacający świadczenie..
moim zdaniem świadczenie podlega zwrotowi..
~^^^

Napisano: 04 lut 2009, 19:53

możesz zwrócić się o umorzenie do organu właściwego (wójt/burmistrz/prezydent) wskazać, że poszła kasa zgodnie z przeznaczeniem na utrzymanie dziecka.. jeżeli nie masz dochodów to pewnie umorzą, jeżeli masz to chociaż na raty niech Ci rozłożą.. wtedy chociaż odsetek nie będzie..
~^^^

Napisano: 04 lut 2009, 21:41

jeszcze ktos uwaza ze przyz ratach nie placi sie odsetek?
~Madzia

Napisano: 10 lut 2009, 12:08

płaci się ale tylko do dnia rozłożenia na raty. Od tego dnia już odsetek sięnie liczy. Tak jest w zobowiązaniach względem budżetu.
~BLa

Napisano: 10 lut 2009, 15:50

a od kiedy zaliczke rozkłada się na raty
~aga

Napisano: 10 lut 2009, 20:25

~BLa a z czego to wynika? bo na pewno nie z ustawy o swiadczeniach rodzinnych albo ustawie o pomocy osobom uprawnionym do alimentow
~Madzia

Napisano: 30 mar 2009, 11:08

Lady_plaga...nic nie zmieni faktu ze wydałaś te pieniądze, nawet jeśli urząd omyłkowo wypłacił Ci te pieniądze-nie były one Twoje i nie miałaś do nich prawa. Sadze że gdy wybierałaś te pieniążki z konta to miałaś już świadomośc tego że dostałaś je zupełnie za darmo, mogłaś się liczyć z obowiązkiem ich zwrotu. No chyba że jesteś nieuczciwa. To jest bezpodstawne wzbogacenie. A w urzędzie też ludzie pracują i pomyłki się zdarzają.
~Wiola

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x