Nienależnie pobierany zasiłek rodzinny - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 12 lut 2016, 15:11

Dzień dobry!
Od paru lat pobierałam zasiłek rodzinny będąc osobą bezrobotną. W zeszłym roku, w maju 2015, mój konkubent(którego dochody cały czas przedkładałam do Mopsu )zatrudnił mnie w sklepie, który prowadzi. Wiadomo, że prowadzimy wspólne gospodarstwo, konkubent nie wypłaca mi pensji mimo umowy o pracę i nasze dochody w praktyce nie wzrosły. Dzisiaj otrzymałam PIT i zdałam sobie sprawę, że nie zgłosiłam do Mopsu faktu podjęcia pracy, a dla Mopsu liczą się dokumenty a nie stan faktyczny.Wychodzi na to, że teoretycznie przekroczyliśmy kryterium dochodowe do przyznania zasiłku. Moje pytanie: jak ja mam to teraz zgłosić?Co mam teraz zrobić?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
Marysia12345Marysia

Napisano: 12 lut 2016, 15:39

trzeba by dostarczyć do ośrodka zaświadczenie pracodawcy o dochodzie za miesiąc czerwiec 2015 lub napisać oświadczenie jaka to była wysokość, nie chcę nic sugerować ale i za 0 zł niektórzy potrafią pracować :)
masterm

Napisano: 12 lut 2016, 15:52

Dziękuje za odpowiedź :-).Tylko, że ja jestem zatrudniona na czas nieokreślony z umową na najniższą krajową.Zatem od maja 2015 do dzisiaj, niby otrzymuję pensję. Jeśli wziąć pod uwagę nasze dochody z zaświadczenia z US to przekraczamy to kryterium dochodowe do otrzymania zasiłku, chociaż tak jak pisałam, cały czas utrzymujemy się z dochodów z działalności konkubenta. Wiem ,że muszę to zgłosić do Mopsu, ale jest mi tak strasznie wstyd, bo to wygląda jakbym chciała wyłudzić ten zasiłek. Taki wstyd za 200 zł.miesięcznie :-(.Nie wiem ,jak to zgłosić? Pisemnie ? Ustnie?Jak się tłumaczyć?
Marysia12345Marysia

Napisano: 12 lut 2016, 16:20

żaden wstyd, zawsze to można jakoś wytłumaczyć , trzeba iśc do ops-u i zgłosić uzyskanie dochodu , swoja drogą życzyłbym sobie taki klientów jak Ty, którzy tak do tego podchodzą
masterm

Napisano: 12 lut 2016, 21:31

@masterm, obym trafiła na kogoś tak wyrozumiałego jak Ty :-).Chyba lepiej do kierowniczki iść ? I od razu zdeklarować się , że oddam kwotę nienależnie pobraną?
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x