Jestem nowa, i zastanawiam się ile okresów zasiłkowych mam sie cofać z przeliczaniem dochodu? Mam pana który w 2012/13 brak zr, 13/14 bral, 14/15 nie bral i teraz sklada nowy wniosek???
Zawsze zaliczasz do dochodu osoby, dochód który osiąga w momencie rozpatrywania wniosku.
Jeżeli w 2014 r pracował na umowę o pracę i teraz przedstawił Ci świadectwo pracy (np. z grudnia 2015r.) i oświadcza, że obecnie nie pracuje, to zerujesz mu dochody, a nie na siłę szukasz jakiegoś dochodu z poprzednich okresów.
Czy tak, jak podpowiadał masterm, zastanawiasz się czy ten dochód może powodować nienależnie pobrane świadczenia w poprzednich okresach?
Czy może o to, czy brać ten dochód pod uwagę przy ustalaniu prawa do św. rodzinnego na okres 2015/2016?
Musisz sprawdzić w teczce albo w systemie, czy Pan zgłosił w okresie 13/14 dochód uzyskany. Jeśli nie, to wezwij go, by dostarczył zaśw. o dochodzie uzyskany, z okresy, gdy rozpoczynał to zatrudnienie.
Później wklepujesz to w system do wniosku 13/14 i jeśli następuje przekroczenie kryterium nawet o złotówkę, to naliczasz nienależnie pobrane świadczenia do końca okresu zasiłkowego 13/14.