nienależnie pobrana zaliczka - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 24 lis 2010, 10:14

W listopadzie br.kobieta zgłosiła, że pobierała zaliczkę alimentacyjną w 2008r. i w tym samym czasie otrzymywała do ręki od ojca dziecka alimenty.chce spłacić nienależnie pobrane.proszę o pomoc-jaką mam dać podstawę prawną w decyzjach?czy uchylić dec. przyznającą zaliczkę od momentu, kiedy wyszły nienal.pobrane świadczenia?pomóżcie
~AGA

Napisano: 06 gru 2010, 13:57

tak tylko nienależnie pobrana zaliczka będzie dopiero wtedy gdy powstanie skuteczność egzekucji...bo przeciez w zaliczce było tak ze najpierw komornik egzekwował zaległości na rzecz wierzyciela a później na zaliczkę więc musisz się najpierw skonsultować z komornikiem czy faktycznie tu bedą nienależnie pobrane...czyli czy te otrzymywane alimenty pokryły zaległości na rzecz wierzyciela alimentacyjnego - czy powstał stan skuteczności egzekucji
~Janek

Napisano: 07 gru 2010, 10:48

Kiedy pobiera się z FA nie można pobierać od komornika i bezpośrednio od dłużnika będą to nienależnie pobrane.Nawet wtedy gdy komornik nie otrzyma decyzji i wyśle pieniądze wierzycielce/owi i nie ma znaczenia że były bezskuteczne.Co do decyzji to zależy od OPS jedni uchylają inni nie i ściągają z bieżących inni bieżące wypłacają i postępowanie wszczynają co do NP
~abc

Napisano: 21 gru 2010, 10:02

ale Janek pisze o zaliczce, a tam rządziły nieco inne prawa (inna kolejność przekazywania kasy)
~xxx-Lena

Napisano: 21 gru 2010, 11:46

zaliczka alimentacyjana dzis FA,w kazdym przypadku może byc NP.
Jak jest egzekucja bezskuteczna tez jest NP.
W przypadku egzekucji skutecznej nie pobiera sie FA
~abc

Napisano: 14 sty 2011, 17:49

Witam ! jestem tutaj po raz pierwszy. Sprawa dotyczy zaliczki alimentacyjnej. Płacę alimenty na syna i córkę. Moja była zona pobrała zaliczkę alimentacyjną, ale ja nie wiedząc, że dostała zaliczkę - komornik też mnie nie sprawdzał, w międzyczasie spłaciłem te alimenty, mam jako potwierdzenie przelewy na jej rachunek bankowy . Obecnie komornik zajął mi pensję, egzekwując zaliczkę alimentacyjną. Była żona nie chce sprawy wyprostować ani u komornika, ani w Urzędzie, z którego pobrała zaliczkę. Jak mam dalej postępować. Proszę podpowiedzcie.
~Gabriel

Napisano: 13 gru 2017, 8:46

mam taką samą sytuacje i nie wiem jak to rozgryźć
aga2006
Referent
Od: 10 kwie 2014, 10:20
Zajmuję się:

Napisano: 21 gru 2017, 14:03

nikt nie podpowie :(
aga2006
Referent
Od: 10 kwie 2014, 10:20