Podwyzszenie alimentow wyplacanych z FA - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 15 lis 2010, 18:00

podwyzszenie alimentow wyplacanych z FA przez sad i co dalej
Witam
Prosze o porade ,przedstawie swoja sytuacje . Bylam w zwiazku konkubenckim,zwiazek sie rozpadl,alkoholizm konkubenta.Wnioslam sprawe o alimenty w 2002 , wyrok wydany zostal zaocznie z powodu niestawienia sie konkubenta,zasadzono 250zl .
Ciagle wyplacal mi te pieniazki FA.Oczywiscie do zasilku rodzinnego na corke potrzebne bylo na rok 2010 zaswiadczenie iz egzekucja alimentow byla bezskuteczna-co przedstawilam ubiegajac sie o alimenty na nowy okres 2010 i zasilek rodzinny.
W dniu 26 sierpnia tego roku wnioslam do sadu sprawe o podwyzszenie alimentow gdyz dziecko ma 11 lat i wiadomo ze koszty utrzymania dziecka wzrosly.W dniu 27 pazdziernika tego roku znow wyrokiem zaocznym podwyzszono mi alimenty do kwoty 450zl - klauzula natychmiastowej wykonalnosci, we wniosku wnioslam iz kwota podwyzszona ma obowiazywac od dnia zlozenia pozwu czyli 26 sierpnia tego roku.

to znalazlam na stronie Rodzic nie zawsze musi zwrócić świadczenie alimentacyjne z odsetkami - Praca i ubezpieczenia - Gazeta Prawna - największy dziennik gospodarczy

Jeżeli rodzic uzyska więcej, gmina wypłaci mu wyrównanie wysokości świadczenia od daty wskazanej przez Sad.

i jeszcze to -

W przypadku podniesienia wysokości zasądzonych alimentów dokonuje się wyrównania za okres od dnia zmiany wysokości zasądzonych alimentów do dnia wpływu tytułu wykonawczego do komornika sądowego.
Fakt, że decyzja przyznająca świadczenia z funduszu alimentacyjnego została już wykonana, nie wyklucza możliwości dokonania zmiany tej decyzji w trybie art. 163 Kpa oraz art. 24 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów.

to ze stronki - https://www.mpips.gov.pl/index.php?gid=1308

jak bedzie naliczona kwota do wyplaty ?pytalam komornika to jego odp brzmiala--to h=jest pytanie do funduszu,a jak zanioslam wyrok do dzialu swiadczen rodzinnych i fa to pani urzedniczka stwierdziala ze nie wie .... :(

prosze o pomoc i porade ...
~monika

Napisano: 15 lis 2010, 18:02

dodam iz sedzia nakazal wyplacic 450zl od dnia 26 sierpnia
~monika

Napisano: 16 lis 2010, 10:58

jak miałaś w tym czasie (czyli w sierpniu) wypłacane FA to będziesz miała wyrównanie. Do dnia 25 sierpnia alimenty w poprzedniej wysokości, od 26 sierpnia w wysokości 450 zł (musisz podzielić świadczenia na dni i to sobie obliczyć)
~Elmer

Napisano: 16 lis 2010, 16:15

dziekuje za odp.
cytuje dokładnie co mi odpowiedziano w urzedzie dzisiaj
ze nawet jak mialam z fa wyplacane do chwili obecnej to nie bedzie zadnego wyrownania ...wiec przytoczyłam im dokladny nr ustawy i cala jej tresc a pani wzruszyla ramionami i odpowiedziala ze liczy sie od momentu wplyniecia wyroku...
teraz jak mam sie podeprzec dokladnie i czym bo widze ze bede musiala sie odwolywac od decyzji.
powinnam dostac korekte do starej decyzji za okres do konca wrzesnia oraz korekte nowej decyzji na okres biezacy swiadczen z fa prawda?
jestem bezsilna.
w tym urzedzie rok temu twierdzono iz zagubiono moje dokumenty a pozniej sie okazalo ze przelezaly w szufladzie ponad 2 msce od dnia zlozenia ich przeze mnie i byly wrzucone przez urzedniczke na inna dzielnice!
teraz znow taka sytuacja jak opisalam powyzej jak widze traktowanie jest ponizej krytyki ...
sama bylam swiadkiem iz stazysta do petentki w wieku okolo 4 paru lat ktora nie zapamietala swojego nr kmp powiedzial---co za i a
jak tak mozna
~monika

Napisano: 17 lis 2010, 9:41

teraz w zależności co od nich otrzymasz. Jak otrzymasz tylko decyzje na nowy okres to złożysz odwołanie i skrgę do SKO. Powołasz się na art. 29 ust. 1
~Elmer

Napisano: 18 lis 2010, 13:14

OCZYWIŚCIE - ELMER JAK ZAWSZE MA RACJĘ- WSTYD MI ZA MOJE KOLEZANKI URZEDNICZKI NIEDOUCZONE , KTÓRE NIE SPRAWDZA - A WPROWEADZAJĄ W BŁAD BIEDNYCH LUDZI
~ann07

Napisano: 18 lis 2010, 20:30

teraz to napisze juz kolejna wersje ktora uslyszlam dzisiaj...
krew mnie zalewa i plakac mi sie chce !!!

dzwonie do oddzialu na pilsudskiego gdzie sa swiadczenai rodzinne i dzial z fa a tam okazuje sie ze mimo iz zapewniono mnie ze jak zaniose wyrok w listopadzie do nich i komornika a mam ciaglosc fa to pieniazki beda juz normalnie wyplacone w listopadzie z nowa kwota czyli 450zl i szoku dostalm bo okazuje sie ze - mimo iz pieniazki zostaly przelane to jednak nadal ze stara kwota czyli 250zl i w systemie tak maja poniewaz niby nie dostali od komornika nic..
rozmawiam z komornikiem a ten stwierdzil ze-
urzad na urzedniczej swoim zachowaniem go juz nie zadziwi poniewaz potrafia po kilka razy wysylac do nich zapytania listowne wnioskow ktore zostaly wyslane przez komornika juz dawno.
na potwierdzenie ze moj wniosek zostal wyslany pokazal mi ze z data 10 listopada baaa 4 razy w ciagu 1,5 tygodnia te wnioski wyslal tez do nich faxem!
dzwonie znow na urzednicza do calej fili i prosze o rozmowe z pania kierownik dzialu fa ta odpowiada mi ze oni nic nie maja,a ja juz wiem ze ze do wczoraj mieli termin wskazany przez komornika wyplaty mojego wyrownania ale o tym pani nic nie mowi , informuje mnie ze moze jak dojdzie moj wniosek to ok 24-26 bede miala na koncie pieniadze.
oddzwania komornik do mnie i informuje ze kolejne 2 faxy im puscil, dzwonie do tej pani kierownik a ona zmienia wrsje i slysze ze

listy wyplat na ten msc sa zamkniete i mam tylko 250zl nadal...
bozeee krew mnie juz zalala,najpierw bylo ze -nie nalezy mi sie wyrownanie,potem ze od dnia momentu wplyniecia do komornika { mimo iz mam wskazane przez sad od sierpnia} pozniej ze poczta nawalila i nic nie maja a faxy to im niby poznikalay? pozniej ze moze beda ale jak dojdzie wnisoek od komornika do 24-26 listopada a teraz ze nie beda...

i co ja mam zrobic poradzcie prosze...2 dzieci chora jeszcze na dodatek, urzad w drugim koncu miasta i do tego przesiadki ,...skoro kierowniczka dzialu fa 2 razy w ciagu 15min zmienila wrsje dzis to same widzicie jak to wyglada
~monika

Napisano: 21 lis 2010, 1:45

FA wyplaca biezace alimenty. Ja podwyzszalam alimenty w tym roku ,wyrok z pazdziernika.Wyrok zanioslam do komornika wypelnilam wniosek i otrzymałam od komornika pismo jak rowniez OPS.Jest to zalacznik do skladanego wniosku w nowym okresie,tel. pani poinformowala ,ze dostarczyc trzeba wyrok prawomocny .Alimenty FA wyplaca biezace od 1 listopada pozostale sa jako zalegle(wszysto jest wyszczegolnione w pismie od komornika)
~xyz

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x