Moi drodzy, Klient pobierający zasiłek stały nie poinformował mnie o fakcie otrzymania emerytury. Wobec powzięcia tych informacji w styczniu 2023r. uchylona została decyzja przyznająca zasiłek stały. Nie mogłam wówczas podczas jednego postępowania wydać decyzji o nienależnie pobranych świadczeniach, ponieważ Klient odmawiał udzielenia informacji od kiedy otrzymuje emeryturę, a wówczas czekałam na odpowiedź z ZUS. Wobec czego wszczęte zostało oddzielne postępowanie ws. nienależnie pobranych świadczeń. Mam już informację kiedy została przyznana emerytura oraz kiedy dokonano wypłaty świadczeń, więc wiem ile Klient winien zwrócić. Niemniej pomimo wysłania informacji o wszczęciu postępowania nie mogę skontaktować się z Klientem - od kiedy "zabrałam" mu zasiłek stały nie odpowiada na żadne telefony, nie wpuszcza mnie do domu. Wysłałam do niego pismo z informacją o terminie, kiedy przyjadę na wywiad, jednak pomimo otrzymania "zwrotki" z poczty, Klient nie otworzył mi drzwi.
Czy wobec powyższego mogę wydać decyzję o nienależnie pobranych świadczeniach bez przeprowadzenia wywiadu środowiskowego? Co mam zrobić w tej sytuacji?