podejrzany o przestępsto/ karę odbywa w zakładzie psychiatrycznym czy nalezy mu się pomoc z OPS - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 06 mar 2023, 13:01

Mam taką o to sytuację. Pan przebywa w zamkniętym zakładzie psychiatrycznym (postanowienie sądu).
Postanowienie jest z ubiegłego roku i napisane jest na nim, że Pan jest podejrzany o przestępstwo (tu podane art. z kk). Przesłano do nas wniosek o przyznanie mu zasiłku stałego (szpital pisze że pan przebywa u nich na zasadzie detencji).
U mnie w ośrodku padł pomysł, że skoro zamiast w więzieniu jest w szpitalu to i tak mu się świadczenia z pomocy społecznej nie należą (Art. 13. 1.Osobie odbywającej karę pozbawienia wolności nie przysługuje prawo do świadczeń z pomocy społecznej).
Ok zgadzam się z tym, że się nie należą ale chyba powinniśmy mieć poza tym postanowieniem z którego wynika, że gość jest podejrzany jakoś dokument potwierdzający, że jest skazany i zastępczo odbywa karę w szpitalu.
elinka85
Referent
Od: 22 sie 2019, 14:23
Zajmuję się: ps

Napisano: 06 mar 2023, 13:19

Powinniście wystąpić z wnioskiem.

Orzeczenie sądu o zastosowaniu środka zabezpieczającego w postaci umieszczenia w zakładzie psychiatrycznym nie jest tożsame z orzeczeniem kary pozbawienia wolności (ani z tymczasowym aresztowaniem). Przykładowy wyrok II SA/Rz 1454/14
U nas był delikwent co miał umorzone postępowanie karne, orzekając równocześnie środek zabezpieczający w postaci umieszczenia w zakładzie psychiatrycznym.
hek
Starszy referent
Od: 13 maja 2019, 19:45
Zajmuję się: PS

Napisano: 06 mar 2023, 13:24

hek pisze:
06 mar 2023, 13:19
Powinniście wystąpić z wnioskiem.

Orzeczenie sądu o zastosowaniu środka zabezpieczającego w postaci umieszczenia w zakładzie psychiatrycznym nie jest tożsame z orzeczeniem kary pozbawienia wolności (ani z tymczasowym aresztowaniem). Przykładowy wyrok II SA/Rz 1454/14
U nas był delikwent co miał umorzone postępowanie karne, orzekając równocześnie środek zabezpieczający w postaci umieszczenia w zakładzie psychiatrycznym.
Dzięki też mi się wydaję że mamy za mało materiału dowodowego żeby wydać tu odmowę...
elinka85
Referent

Napisano: 07 mar 2023, 15:09

Szpital prawidłowo wystąpił w imieniu pacjenta o zasiłek stały z tytułu choroby psychicznej. Zdrowych w psychiatrykach się nie zamyka sądownie. Nie ma też czegoś takiego jak odbywanie kary pozbawienia wolności w psychiatryku. W tym waszym OPS to chyba zatrudniają po znajomości, że takie głupie pytania są zadawane na tak poważnym forum.
grubaedytka
Praktykant
Od: 14 lut 2023, 18:45
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 08 mar 2023, 8:27

grubaedytka pisze:
07 mar 2023, 15:09
Szpital prawidłowo wystąpił w imieniu pacjenta o zasiłek stały z tytułu choroby psychicznej. Zdrowych w psychiatrykach się nie zamyka sądownie. Nie ma też czegoś takiego jak odbywanie kary pozbawienia wolności w psychiatryku. W tym waszym OPS to chyba zatrudniają po znajomości, że takie głupie pytania są zadawane na tak poważnym forum.

warto pytać!
poważne forum :lol: błagam :lol:
esko
Stażysta
Od: 02 cze 2017, 13:57
Zajmuję się: PS, DM, DE, ŚW, DS

Napisano: 08 mar 2023, 10:19

grubaedytka pisze:
07 mar 2023, 15:09
Myślałam, że na tym forum pracownicy ośrodków sobie pomagają i służą sobie radą. Nigdy nie miałam takiego przypadku dlatego chciałam się poradzić kogoś kto wie i spotkał się z taką sytuacją.
Żałuję, że wiedza nie spływa na mnie w magiczny sposób i czasem kiedy nie mogę sobie z czymś sama poradzić muszę poprosić kogoś o pomoc i poradę bo najzwyczajniej w świecie nie wiem.
Liczę jednak, że mimo wszystko na tym " poważnym forum" spotkam się z bardziej życzliwym podejściem pracowników innych ośrodków, którzy mając wiedzę w danym temacie będą chcieli się nią podzielić a nie wyśmiewać innych :)
elinka85
Referent

Napisano: 08 mar 2023, 10:22

Grube to zawsze niemiłe. Pewnie jeszcze ruda.
Nie ma co się zamartwiać takimi.
hek
Starszy referent
Od: 13 maja 2019, 19:45
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x