Witam wszystkich...od kilku dni spieram się z koleżanką czy są nienależnie pobrane 500+!!
Sprawa wygląda następująco:
Pani złożyła wniosek o 500+ w kwietniu ubiegłego roku. Wszystko jest dobrze (nic nie zgłaszała o uzysku i utracie dochodów), aż do momentu kiedy to pod koniec sierpnia składa wniosek na nowy okres i mówi, że od 01.11.2016 r. podjęła pracę i pracuje do tej pory (przyniosła zaświadczenie od pracodawcy za grudzień 2016 r.). Pod koniec czerwca 2017 r. jej mąż zamknął działalność gospodarczą (oczywiście utrata będzie z tego). Po przeliczeniu dochodów nie kwalifikuje się od stycznia 2017 r., a dopiero po zamknięciu działalności (utracie dochodów), która była rozpoczęta na początku 2015 r. kwalifikują się od lipca 2017 r.
Moje pytanie brzmi: czy ma nienależnie pobrane od stycznia 2017 r. do końca czerwca 20217 r.?
Moja koleżanka, z którą zajmujemy się 500+ twierdzi, że tylko teraz złoży oświadczenie o utracie z działalności gospodarczej i będzie dobrze.
Stan faktyczny w dokumentach jest taki, że na okres zasiłkowy 2016/2017 kwalifikuje się ona na 3 dzieci z dochodem i po dostarczeniu dokumentu potwierdzający dochód uzyskany (nic nie przynosiła wcześniej, że utraciła jakikolwiek dochód) nie kwalifikuje się na pierwsze dziecko, aż do lipca 2017 r. (oczywiście jeśli złoży odpowiednie dokumenty o utracie dochodu męża).
Według mnie...nienależnie pobrane od stycznia do lipca 2017 r. i tyle (jeszcze trzeba oczywiście powiadomić koleżanki z zasiłków rodzinnych, bo tam też nie zgłosiła pewnie.
Proszę o pomoc i podpowiedź czy dobrze myślę.