Mam Panią, która przyszła złożyc dokumenty na nowy okres zasiłkowy..w maju 2017 wyszła za mąż ,,oczywiście nie poinformowała .Wiec w związku z tym,że ona panienką już nie jest ja mam kilka pytań...1.od maja do składu dodaję męża i przeliczam dochód z roku bazowego ? (na dzień dzisiejszy tego dochodu już nie ma bo Pan od sierpnia chyba jest na zasiłku dla bezrobotnych)2. Co z alimentami bo takowe dostawała na dziecko? Doliczać do dochodu?
Zmiana sytuacji rodzinnej nastąpiła od maja, świadczenie jest w tym przypadku niepodzielne, więc zaczynasz cokolwiek zmieniać od czerwca, czyli liczyć jego dochód z roku bazowego (albo z zasiłku)
Jeśli alimenty dostawała od innego klienta, to liczysz.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne. Albert Camus
alimenty dostaje od tego Pana co się mężem został wiec czy przy zmianie do starego okresu tj.od czerwca nie brac ich pod uwagę ?i czy na nowy okres zasiłkowy też ?alimenty utratą nie są wiec..dylematy mam.
czyli,reasumując-od czerwca wywalam alimenty.Nie biorę ich również na nowy okres pod uwagę.Dokument, który bedzie potrzebny to odpis aktu małżeństwa?no i jeszcze kwestia dochodu tejże rodziny od miesiaca czerwca- tu z tego co pamiętam Pan dopiero od sierpnia nie pracuje i zarejestrował się w PUP.Zatem co z miesiącem czerwiec i lipiec?Wtedy miał pracę ,miał dochód-ale zona zapomniała,że wyszła za mąż i nie zgłosiła,Zrobiła to teraz- w sierpniu.?
Czy szanowny malżonek ma mi załaczyc dowody wpłaty alimentów oraz akt małżenstwa żebym mogła te alimenty wykluczyc z dochodu? PS> Dziękuję bardzo za pomoc jak zwykle .. niezastąpiona