nienależnie pobrane -pismo do ZUS potrącenia - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 16 mar 2023, 15:40

Pani pobrała nienależnie zasiłki rodzinne , decyzja o nienależnie pobranych świadczeniach uprawomocniła się 24-02-2023 , pobiera w ZUS 500+, czy ma ktoś wzór pisma do ZUS o potrącenie ?

Czy w takim przypadku wysyłam też upomnienie i później TW czy czekam na potrącenie z ZUS?
Magda k
Starszy referent
Od: 08 cze 2017, 8:32
Zajmuję się: Śr
Sw

Napisano: 17 mar 2023, 13:13

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w ... – Dział Świadczeń Rodzinnych, wnosi o dokonanie potrącenia z bieżąco wypłacanych świadczeń wychowawczych ustalonych na rzecz Pani/ Pana ... pesel: .... zam. ..... , nienależnie pobranego zasiłku rodzinnego, ustalonego decyzją nr ..... z dnia ..... decyzja ostateczna, do dnia dzisiejszego nie odnotowano spłaty należności. Należność główna wynosi .... zł odsetki ustawowe wyliczone na dzień wystawienia niniejszego pisma wynoszą .... zł, kwotę należy przekazać na rachunek bankowy Ośrodka Pomocy Społecznej w ... nr: ........

W myśl art. 30 ust.6 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 390), kwoty nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych ustalone ostateczną decyzją podlegają potrąceniu z wypłacanych świadczeń rodzinnych, wypłacanych zasiłków dla opiekunów, o których mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów, wypłacanego świadczenia wychowawczego oraz wypłacanego świadczenia dobry start.
Ppudel12
Stażysta
Od: 29 mar 2022, 11:26
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, karta dużej rodziny

Napisano: 17 mar 2023, 13:35

Mazurkiewicz mówił, że jednocześnie ;)
kerabione
Stażysta
Od: 25 sty 2023, 12:14
Zajmuję się: SR

Napisano: 17 mar 2023, 13:51

Nie chciało mi się tu pisać ale akurat ktoś odkopał ten temat więc wrzucam. Zerknij nienaleznie-pobrane-a-rozlozenie-na-raty-207311193
Tam tłumaczę dlaczego egzekucja jest dla mnie ostatecznością. Skoro wiem, że mam z czego ściągać i wyegzekwuje ten dług sam, to nie bawię się w egzekucję.
kerabione pisze:Mazurkiewicz mówił, że jednocześnie ;)
Tak mówi i nie tylko on, bo tak to powinno wyglądać na papierze. Jak dla mnie jest to oderwane od doświadczenia. W linku, który podałem wskazałem wyrok sądu (a jest tego więcej), który mówi wręcz odwrotnie.
Na marginesie powiedz mi czy ty stosujesz się do tego wszystkiego co Pan Mazurkiewicz mówi w tym temacie. Łatwo jest rzucić bo szkolący mówi. Wytłumacz dlaczego tak ma być a nie inaczej, by autorka posta wiedziała co robić.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 17 mar 2023, 14:30

Wyroki swoje a przepisy swoje. Wystarczy spojrzeć na wyroki w sprawach świadczeń pielęgnacyjnych, to jest dopiero oderwanie od rzeczywistości. :lol:
viena19
Referent
Od: 19 maja 2021, 8:23
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 17 mar 2023, 14:34

viena19 pisze:
17 mar 2023, 14:30
Wyroki swoje a przepisy swoje. Wystarczy spojrzeć na wyroki w sprawach świadczeń pielęgnacyjnych, to jest dopiero oderwanie od rzeczywistości. :lol:
Czyli robisz jednocześnie potrącenia i bawisz się w egzekucję ?
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x