Nienależnie pobrane a rozłożenie na raty - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 18 sty 2023, 23:59

Hej będę mieć np, jestem jeszcze przed wydaniem decyzji o np, wyszło podczas weryfikacji na nowy okres...nie zgłoszenie sytuacji rodziny. Dzwoniłam do wnioskodawczyni ,że wyszło to co wyszło i prawdopodobnie będzie zwrot za prawie cały rok, żeby było ciekawiej w różnicy bo Pani w części kwalifikowała się do zł za zł do sierpnia 2021 a miała pełne kwoty i ona ,że w takim razie chce rozłożenia na raty, koszt ok 700 zł plus odsetki. Oboje pracują , nie ma niepełnosprawności. Jak to ugryźć, nie widzę przesłanki do rozłożenia na raty, ale może się mylę. Na nowy okres 22/23 odmowa, przekroczenie dochodu więc nie ma z czego robić potrąceń. Może ktoś podpowie jak w takiej sytuacji robicie u Was. Pozdrawiam ;)
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Napisano: 19 sty 2023, 8:20

Napiszę jak robię w praktyce chodź odbiega od teorii.
Dla mnie najważniejsze jest by odzyskać dług bez wszczynana egzekucji. Jeżeli prośba jest złożona w miarę szybko po ustaleniu NP to ja ludziom nie robię problemu z ratami do czasu aż faktycznie je spłacają. Jak zabraknie jednej w płaty to już nie ma zmiłuj się. Mi ostatnio kobieta pisała w podaniu o raty, że jest inflacja i wzrost cen wszystkiego co bardzo obciąża jej budżet domowy a ma w końcu dzieci na utrzymaniu. Zapomniała zgłosić i nie zrobiła tego intencjonalnie za co przeprosiła. Mi to wystarczy. To są tylko raty a nie prośba o umorzenie. Jeżeli nie ma innych szczególnych przesłanek to jeżeli strona np. wnosi o 20 rat to można dać tylko 7 rat. Nie wpłaci to uchylisz i od razu pismo do ZUS o potrącenie.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 19 sty 2023, 13:07

do rozłozenia na raty też muszą byc określone przesłanki. Jak dla mnie pismo do ZUS o potrącanie z 500plus, jesli jeszcze nie masz wniosku na raty, a w decyzji napisaleś o potrąceniu no i decyzja musi bec ostateczna.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 19 sty 2023, 13:20

POCAHONTAS pisze:
19 sty 2023, 13:07
do rozłozenia na raty też muszą byc określone przesłanki. Jak dla mnie pismo do ZUS o potrącanie z 500plus, jesli jeszcze nie masz wniosku na raty, a w decyzji napisaleś o potrąceniu no i decyzja musi bec ostateczna.
Napisałem, że teoria odbiega od mojej praktyki. Poza tym jak już mówisz A to wypada też powiedzieć B, dlatego idąc twoim tokiem myślenia należny równocześnie i niezwłocznie dążyć do wszczęcia egzekucji. Jestem ciekaw czy tak robisz. Należy tez nie zapominać, że odmowa rozłożenia na raty musi być dobrze uzasadniona i udokumentowana bo strona niezadowolona może się odwołać.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 19 sty 2023, 13:27

pismo o potrącenie powoduje, że mam wszcząć egzekucję, bo nie rozumiem. Egzekucję będę wszczynać jak z7us napisze, że nie ma z czego potrącić.
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 19 sty 2023, 13:33

na raty rozkładamy co do zasady wszystkim chętnym :D procedura w sumie jak u @Szarak
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 19 sty 2023, 14:04

Ja tylko dodam, że trzymając się teorii i dyscypliny finansów publicznych egzekucja powinna być prowadzona niezwłocznie po uprawomocnieniu się decyzji oraz równolegle potrącenie z bieżąco wypłacanych świadczeń. To jest zabawa z upomnieniami, TW, pisaniem do US i ZUS a ja nie mam na to czasu.

Raty natomiast w mojej opinii, są o tyle korzystne bo można się nimi bronić dlaczego nie wszczęto od razu egzekucji.

Art. 56. [Przesłanki zawieszenia postępowania] ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji
§ 1. Postępowanie egzekucyjne ulega zawieszeniu w całości lub w części:
1) w razie wstrzymania wykonania, odroczenia terminu wykonania obowiązku albo rozłożenia na raty spłat należności pieniężnej;

Tak w skrócie, skoro raty wstrzymują egzekucję to po co ja prowadzić od razu i naliczać człowiekowi dodatkowe koszty.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 26 sty 2023, 9:33

dzięki wielkie;)
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2023, 10:58

Ja tak jeszcze uzupełnię.

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/DC6974EF5A
Oczywiście nie oznacza to, że organ egzekucyjny będzie rozpoznawał i rozstrzygał w postępowaniu egzekucyjnym przesłanki rozłożenia należności na raty, czy jej odroczenia, ale zamiar uchylania się zobowiązanego wymaga oceny także przesłanek ubiegania się o ulgę podatkową i to w chwili oceny, czy podjąć czynności zmierzające do zastosowania środków egzekucyjnych, a nie dopiero w chwili ich stosowania. Ratio legis takiego rozwiązania tkwi w konieczności przeciwdziałania nakładaniu na zobowiązanych bezpodstawnie kosztów egzekucyjnych. Zasadą bowiem jest, że "zobowiązanego obciążają tylko koszty niezbędne do celowego prowadzenia egzekucji administracyjnej" (wyrok NSA z dnia 21 grudnia 1999 r., I SA/Gd 1982/97, ONSA 2001, nr 1 , poz. 30).

Orzeczenie dotyczy innej działki ale uważam ma zastosowanie i w naszych sprawach. Egzekucja ma być ostatecznością.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 03 lut 2023, 11:11

kolejność
1/ strona wpłaca całość
2/ potrącanie
3/ propozycja rozłozenia na raty
4/ egzekucja

Też uważąm, ze egzekucja to ostateczność. Czasem nawet czekam do nowego okresu zasiłkowego, żeby móc potrącić.
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x