Witam.
Mam problem i nie wiem jak postąpić, dlatego zwracam się z ogromną prośbą o pomoc. Może ktoś z Was miał podobną sytuację.
Wierzycielka złożyła kolejny wniosek na FA. Okazało się, że komornik wypłacił jej pieniądze pomimo tego, że pobierała jednocześnie świadczenia z funduszu. W związku z tym zasadny jest zwrot nienależnie pobranych świadczeń z FA. Niestety okazało się też,że osoba która wcześniej zajmowała się FA wysłała do komornika tylko decyzję przyznającą fundusz alimentacyjne a niestety zapomniała o przeznaczeniu do postępowania egzekucyjnego. No i tu pojawia się moje pytanie. Czy jeżeli nie było tego przyłączenia to robię decyzję o nienależnie pobranych świadczeniach?
Bardzo proszę podpowiedź.
Nienależnie pobrane śwadczenia???
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA od 29.06.2020r.
- Kontakt:
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Re: Nienależnie pobrane śwadczenia???
chyba bym zrobiła nienależnie....
-
- Referent
- Zajmuję się: FA
wszczęcie postępowania trzeba zrobić
wezwać do wyjaśnień
niech pani napisze w jakich m-cach brała kasę od komornika i w jakich kwotach
i że w tym samym czasie brała z fa
i czy była pouczona , że w czasie kiedy bierze z fa to nie może brać od komornika?
wtedy nienależnie pobrane można robić z art. 2 pkt d
natomiast trzeba ustalić z komornikiem co zrobić z ta sytuacją z tym wnioskiem o przyłączenie \ jak to wyprostować
bo tak zostać to to nie możne
długo pani tak podwójnie brała?
wezwać do wyjaśnień
niech pani napisze w jakich m-cach brała kasę od komornika i w jakich kwotach
i że w tym samym czasie brała z fa
i czy była pouczona , że w czasie kiedy bierze z fa to nie może brać od komornika?
wtedy nienależnie pobrane można robić z art. 2 pkt d
natomiast trzeba ustalić z komornikiem co zrobić z ta sytuacją z tym wnioskiem o przyłączenie \ jak to wyprostować
bo tak zostać to to nie możne
długo pani tak podwójnie brała?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA od 29.06.2020r.
- Kontakt:
Pani brała FA i jednocześnie od komornika pieniądze przez 4 miesiące ( do zwrotu jakby co będzie 2 000 zł) Decyzję zawierającą odpowiednie pouczenie odebrała, ale widocznie pouczenia nie przeczytała ...
Z komornikiem już to wyjaśniłam i okazało się, że dostał decyzję, choć już po pierwszej wypłacie jaką przekazał wierzycielce, więc kolejnych teoretycznie nie powinien robić, ale wyszło jak wyszło bo... cytuje "... jakoś gdzieś pod inne pismo podpięła się im ta decyzja" - bez komentarza.
Wiem jednak, że ten akurat komornik, zawsze jak dostaje decyzję przyznającą fundusz to już traktuje ją jako przyłączenie do postępowania egzekucyjnego i nie wypłaca żadnych świadczeń wierzycielom.Tu widocznie wkradł się bałagan i... wyszło jak wyszło.
Z komornikiem już to wyjaśniłam i okazało się, że dostał decyzję, choć już po pierwszej wypłacie jaką przekazał wierzycielce, więc kolejnych teoretycznie nie powinien robić, ale wyszło jak wyszło bo... cytuje "... jakoś gdzieś pod inne pismo podpięła się im ta decyzja" - bez komentarza.
Wiem jednak, że ten akurat komornik, zawsze jak dostaje decyzję przyznającą fundusz to już traktuje ją jako przyłączenie do postępowania egzekucyjnego i nie wypłaca żadnych świadczeń wierzycielom.Tu widocznie wkradł się bałagan i... wyszło jak wyszło.
Oprócz Nienależnie pobrane śwadczenia??? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
Adres dłużnik?
zawiadomienie o wszęciu postępowania
zgłoszenie na wywiad po terminie
wniosek do owd
na ile dni rozliczyć alimeny ..........................
Wpłaty z zagranicy a pobierany fundusz.
BIG 6 biuro?
Czy jest nienależnie pobrane świadczenie?
Wpłaty dłużnika
informacja z sądu okręgowego - prośba o pomoc
wypłacać czy nie wypłacać
Art. 30 ust. 2.
jak rozłożyć na raty
Odzyskanie prawa jazdy a zaległości
ustalenie adresu zamieszkania dłużnika
dłużnik pr\zebywa ponad 2 miesiące w innej gminie