Klientka pobierała zasiłek stały do 31 grudnia 2015 w pełnej wysokości / brak dochodu/.W styczniu zamiast kolejnego orzeczenia przynosi decyzje o przyznaniu renty KRUS od 01 listopada. W toku wychodzi, ę od maja pobierała świadczenie chorobowe z KRUS nie zgłaszając tego pracownikowi w czasie aktualizacji wywiadu.
Powstały więc nienależnie pobrane świadczenia od chwili pobierania zasiłku chorobowego / z tym, że wtedy jest zmiana wysokości zasiłku stałego a od listopada nie spełnia kryterium. W swojej długiej karierze to pierwszy tego typu przypadek , proszę o wzór decyzji ustalającej nienależnie pobrane świadczenia a potem rządającej zwrotu. Proszę o odpowiedź na forum lub priv. [email protected]. Dziękuję . Markur
Nienaleznie pobrane świadczenia
Re: Nienaleznie pobrane świadczenia
żeby wszcząć postępowanie w sprawie nienależnie pobranych świadczeń, nalezy najpierw wyeliminować z obrotu prawnego decyzję, której dotyczą. Zatem nalezy wznowić postępowanie w sprawie decyzji przyznającej zasiłek stały i zmiany. Następnie decyzję powyższą uchylić w pkt pierwszym i w punkcie drugim przyznać do maja i od maja odmówić innej drogi nie ma. Potem wszczęcie i decyzja o nienależnie pobranych świadczeniach
Dziękuję za poradę ale dla jasności podam,że stara Decyzja obowiązywała do 31 grudnia a więc sama wygasła. Może ktoś jeszcze coś dorzuci Będę wdzięćzna za każdą poradę.
Szanowna Pani,
to ja jeszcze raz.
Niezależnie od tego czy decyzja wygasła czy trwa ma Pani obowiązek wznowić postępowanie.
Wznowić postępowanie znaczy tyle co poprowadzić je od początku, i tą decyzję uchylić w pkt 1 a następnie przynać w innej kwocie lub odmówić pomocy.
Jakie znaczenie ma więc to, że decyzja wygasła? Odpowiem pani ŻADNE
Czy coś jeszcze mam dorzucić?
Proszę poczytać przepisy KPA w sprawie wznowienia (nie wszczęcia) postępowania
to ja jeszcze raz.
Niezależnie od tego czy decyzja wygasła czy trwa ma Pani obowiązek wznowić postępowanie.
Wznowić postępowanie znaczy tyle co poprowadzić je od początku, i tą decyzję uchylić w pkt 1 a następnie przynać w innej kwocie lub odmówić pomocy.
Jakie znaczenie ma więc to, że decyzja wygasła? Odpowiem pani ŻADNE
Czy coś jeszcze mam dorzucić?
Proszę poczytać przepisy KPA w sprawie wznowienia (nie wszczęcia) postępowania
Oprócz Nienaleznie pobrane świadczenia - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Karta Polaka
DPS
odpłatnośc DPS
Czy w Waszych OPSach tez tak się pracuje?
nowe wywiady srodowiskwe
SUO
stały a okresowy
Klient chce ksero wywiadu
Dz. U z 2015 poz. 1058
oferta pracy dla klienta
dożywianie
Zbiory centralne
Sprawozdanie z przemocy
eurosieroty - co robic?
zasiłek stały
dodatek z tytułu sam. wych. dziecka a z. stały