Zwrot z tytułu NP w 2017 nie jest zaliczany na dochody więc należność do końca 2017 powinna zostać na koncie 224.
W pierwszych dniach 2018 należy dokonać przeksięgowania 221/240 i tyle.
Przychód jest pojęciem z prawa bilansowego a dochód z prawa budżetowego.
To, że zwrot w 2018 będzie zaliczany na dochody nie powoduje powstania przychodu (tym bardziej przychodu na koncie 720).
Zmiana przychodów lub kosztów następuje w wyniku operacji gospodarczych a przeksięgowanie czyli inne ujęcie wcześniej dokonanych zapisów nie jest operacją gospodarcza.
...a już się martwiłem gdzie jest mój ulubiony wypisujący bajki i bzdury bdmb . Znalazł się i jak zwykle mnie nie zawiódł, gdzyż znów głupoty wypisuje.
JAk komuś wypłacono świadczenie to poniesiono koszt. JAk je pobrał nienależnie to ma je zwrócić czyli mamy należność, która ma charakter krótkoterminowy. A taka należność to aktywa obrotowe. I skoro mamy zwiększenie aktywów to spełniona jest definicja przychodów. Przychód jest zawsze ... ale nie zawsze z tego będzie dochód.
BDMD czy po przeksięgowaniu w styczniu 221/240, dalej tą należność traktujemy jako nienależne świadczenie z lat ubiegłych. Zwrot przekazujemy do gminy (odsetki przypisujemy w momencie wpłaty od dłużnika).
I te odzyskane kwoty nal.głównej i odsetek wykazujemy w Rb-27S?
Zwrot NP wypłaconych w 2017 a otrzymany w 2017 powoduje zmniejszenie wydatków budżetu roku 2017. Jeżeli zwrot ma nastąpić w roku 2018 (lub w latach następnych) to biorąc pod uwagę zasady wg których funkcjonuje budżet, nie ma innej możliwości przyjęcia tego zwrotu jak na dochody roku 2018 lub lat następnych. Dalej powoduje to, że "zwrot traktowany jako dochód" powinien zostać uwzględniony w Rb-27S a należność z tytułu tego zwrotu powinna być ujmowana na koncie 221.
Odsetki należy przypisywać co kwartał i na dzień otrzymania wpłaty od dłużnika.
Otrzymane zwroty z lat ubiegłych wraz z odsetkami przelewane są tak jak dochody do budżetu gminy, a następnie z budżetu w formie wydatku następuje zwrot dotacji.