nienależnie pobrane świadczenia w innej gminie!Pomóżci!e - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 19 mar 2024, 16:20

Powiedzcie jeżeli mam kobietę która przyszła do mnie z innej gminy pobierała tam do końca luteg 2024 r. świadczenie pielęgnacyjne na starych zasadach na córke. Zweryfikowałam ja sobie bo zawsze to robię jak ktoś do nas przechodzi z innej gminy czy miasta. Wyszło że Pani od stycznia 2024 r. pracuje o czym się nikomu nie pochwaliła. Moje pytanie kto robi decyzję o nienależnie pobranych świadczeniach my jako nowa gmina czy tamta poprzednia??? bo nalezności to my ściągamy chyba prawda?
Mała81
Stażysta
Od: 31 sty 2024, 15:19
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 20 mar 2024, 7:58

W przypadku powzięcia informacji o zmianie miejsca zamieszkania osoby, której przyznano świadczenia rodzinne, dotychczasowy organ właściwy przekazuje wydaną decyzję wraz z aktami sprawy organowi właściwemu ze względu na nowe miejsce zamieszkania w celu jej dalszej realizacji. Organ właściwy ze względu na nowe miejsce zamieszkania realizuje otrzymaną decyzję bez konieczności wydawania kolejnej decyzji oraz jest właściwy do jej uchylenia, zmiany oraz do ustalania i dochodzenia świadczeń nienależnie pobranych, jeżeli uległa zmianie sytuacja rodzinna lub dochodowa rodziny mająca wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych, członek rodziny nabył prawo do świadczeń rodzinnych w innym państwie, chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego stanowią inaczej, osoba nienależnie pobrała świadczenie rodzinne lub wystąpiły inne okoliczności mające wpływ na prawo do świadczeń.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 20 mar 2024, 9:44

Szarak pisze:
20 mar 2024, 7:58
W przypadku powzięcia informacji o zmianie miejsca zamieszkania osoby, której przyznano świadczenia rodzinne, dotychczasowy organ właściwy przekazuje wydaną decyzję wraz z aktami sprawy organowi właściwemu ze względu na nowe miejsce zamieszkania w celu jej dalszej realizacji. Organ właściwy ze względu na nowe miejsce zamieszkania realizuje otrzymaną decyzję bez konieczności wydawania kolejnej decyzji oraz jest właściwy do jej uchylenia, zmiany oraz do ustalania i dochodzenia świadczeń nienależnie pobranych, jeżeli uległa zmianie sytuacja rodzinna lub dochodowa rodziny mająca wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych, członek rodziny nabył prawo do świadczeń rodzinnych w innym państwie, chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego stanowią inaczej, osoba nienależnie pobrała świadczenie rodzinne lub wystąpiły inne okoliczności mające wpływ na prawo do świadczeń.
A czy te wyegzekwowane nienaleznie pobrane świadczeia przekazujemy do poprzedniej gminy która przekazała nam akta czy rozliczamy normalnie jak wszystkie inne??
Mała81
Stażysta

Napisano: 20 mar 2024, 9:48

normalnie, to już jest wasz klient i wasza sprawa
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 20 mar 2024, 9:53

Oki bardzo Wam dziękuję za pomoc.
Mała81
Stażysta

Napisano: 20 mar 2024, 11:40

Ja się podepnę, bo mam podobnie, dokumenty przekazane nam ja ustalam NP wiadomo ale problem polega na ty, że w tamtej gminie kwoty dodatków były podwyższone, u nas nie. Teraz nie wiem jak ma to ugryźć, żądam zwrotu całej kwoty ale jak ją później rozliczam i oddaję? Szefowa mówi, żeby różnicę oddać tamtej gminie... Pomoże ktoś?
Młodypracownik
Starszy referent
Od: 22 mar 2017, 10:15
Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne

Napisano: 20 mar 2024, 12:30

Tu zgadzam się z Tomem;-) Teraz już wszystko nasze;-)
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem