Witam! Mam taką sytuację, że w okresie 2019/2020 Pani pobierała dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu opieki w okresie urlopu wychowawczego i w trakcie urlopu zmieniła pracodawcę. Przyniosła świadectwo pracy, nową umowę o pracę i dochód z nowej pracy, a my wprowadziliśmy nowy dochód do systemu, ale zapomnieliśmy o dodatku i był on wypłacany w dalszym ciągu, bo nie doszło do przekroczenia kryterium dochodowego. Jakie teraz postępowanie? robię wszczęcie a potem decyzja ustalająca nienależnie pobrane świadczenia i zobowiązująca do ich zwrotu. Robię to jedną decyzją? Wiem że nie naliczamy od tego odsetek, ale gdzie jest na to podstawa prawna?
Ja bym zadzwonił do strony, wytłumaczył co się stało i przeprosił. Jeżeli Pani bezproblemowa to bym wydał decyzje o NP z odsetkami ale sam bym jej pokrył (to i tak nie dużo a za błędy się płaci). Jeżeli Pani będzie problemowa to możesz próbować wydać decyzję o NP ale jak zareaguje II instancja, ciężko powiedzieć (pewnie uchyli bo nie z winy strony). Jęczeli NP nie wypali to można próbować bezpodstawne wzbogacenie się.
Niestety ZR to nie 500+ tam są inne zapisy. Tu się odsetek nie żąda tylko przy art.30 ust. 2 pkt 4 i zwrotów z ZUS ZP.
Jeżeli doprowadzisz do unieważnienia decyzji z części dot. dodatku z tyt. urlopu wych ( w SKO) to właśnie na podst. art.30 ust.2 pkt 4 .. nie będzie odsetek