Nienależnie pobrane świadczenia z winy pracownika - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 10 lut 2021, 14:57

Witam! Mam taką sytuację, że w okresie 2019/2020 Pani pobierała dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu opieki w okresie urlopu wychowawczego i w trakcie urlopu zmieniła pracodawcę. Przyniosła świadectwo pracy, nową umowę o pracę i dochód z nowej pracy, a my wprowadziliśmy nowy dochód do systemu, ale zapomnieliśmy o dodatku i był on wypłacany w dalszym ciągu, bo nie doszło do przekroczenia kryterium dochodowego. Jakie teraz postępowanie? robię wszczęcie a potem decyzja ustalająca nienależnie pobrane świadczenia i zobowiązująca do ich zwrotu. Robię to jedną decyzją? Wiem że nie naliczamy od tego odsetek, ale gdzie jest na to podstawa prawna?
OPS84
Stażysta
Od: 27 mar 2017, 9:16
Zajmuję się: ŚR/FA/dodatki paliwowe/zaśw. czyste powietrze

Napisano: 11 lut 2021, 8:38

Ja bym zadzwonił do strony, wytłumaczył co się stało i przeprosił. Jeżeli Pani bezproblemowa to bym wydał decyzje o NP z odsetkami ale sam bym jej pokrył (to i tak nie dużo a za błędy się płaci). Jeżeli Pani będzie problemowa to możesz próbować wydać decyzję o NP ale jak zareaguje II instancja, ciężko powiedzieć (pewnie uchyli bo nie z winy strony). Jęczeli NP nie wypali to można próbować bezpodstawne wzbogacenie się.

Niestety ZR to nie 500+ tam są inne zapisy. Tu się odsetek nie żąda tylko przy art.30 ust. 2 pkt 4 i zwrotów z ZUS ZP.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 11 lut 2021, 9:12

Jeżeli doprowadzisz do unieważnienia decyzji z części dot. dodatku z tyt. urlopu wych ( w SKO) to właśnie na podst. art.30 ust.2 pkt 4 .. nie będzie odsetek
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x