wysokość świadczenia pielęgnacyjnego a emerytura - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 10 lut 2021, 15:45

SKO przyznało Panu który ma prawo do emerytury, świadczenie pielęgnacyjne w kwocie 1971 zł miesięcznie pomniejszonej o kwotę otrzymywanej emerytury.

Czy też macie takie przypadki?
Czy pomniejszacie wypłatę także o wysokość 13 i 14 emerytury?
Qerty
Referent
Od: 06 sie 2015, 20:29
Zajmuję się: ŚR/FA/CP/SW/DO

Napisano: 10 lut 2021, 16:16

Pan pobiera emeryturę i SKO wiedząc o tym przyznało świadczenie pielęgnacyjne???!!!!
oni na pewno są świadomi tego co robią ? i c napisali w uzasadnieniu? skąd taki trend?

Świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje, jeżeli:
1) osoba sprawująca opiekę:
a) ma ustalone prawo do emerytury

prosty zapis
Kleopatra80
Referent
Od: 05 mar 2020, 9:14
Zajmuję się: FA

Napisano: 10 lut 2021, 19:03

Qerty pisze:
10 lut 2021, 15:45
SKO przyznało Panu który ma prawo do emerytury, świadczenie pielęgnacyjne w kwocie 1971 zł miesięcznie pomniejszonej o kwotę otrzymywanej emerytury.

Czekamy na wyrok WSA. Sami będziemy musieli wydać taką decyzje i będziemy pomniejszać o 13 i 14 emeryturę.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 17 lut 2021, 9:02

Qerty pisze:

pomniejszać?
Qerty
Referent
Od: 06 sie 2015, 20:29
Zajmuję się: ŚR/FA/CP/SW/DO

Napisano: 22 lut 2021, 11:11

a co ze składkami w przypadku takiej osoby?
TomekM
Referent
Od: 01 lut 2018, 23:46
Zajmuję się: Pfron

Napisano: 22 lut 2021, 12:16

Szarak pisze:
10 lut 2021, 19:03
Qerty pisze:

Czekamy na wyrok WSA. Sami będziemy musieli wydać taką decyzje i będziemy pomniejszać o 13 i 14 emeryturę.
A jesteś przekonany, że możesz tak zrobić ?
Jak mnie pomniejszył byś przyznane do emerytury świadczenie z 13-tki i 14-tki to śmiało pisałbym odwołanie lub później skargę i nie wiem, czy bym takiej sprawy nie wygrał.
Oczywiście piszę tak , ale jeszcze nie zagłębiałem się w temat i wiem (bo już wcześniej czytałem), że sąd w jakiejś sprawie rozstrzygając podobną kwestię dał zalecenie organowi, aby przy ostatecznym rozliczeniu zaległości i wyrównaniu do kwoty świadczenia wziął pod uwagę wypłatę 13-tki.
Ale jazda, już widzę jak taka czynność jesteście w stanie bezproblemowo przeprowadzić, skoro z prostymi sprawami macie zagrychę. POWODZENIA
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 23 lut 2021, 10:09

Udaj się człowieku do terapeuty.... mam wrażenie ,że czerpiesz satysfakcję i dziwną przyjemność z tego że ktoś ma problemy. Od jakiegoś czasu twoje wpisy nie wnoszą nic nowego... skupiasz się na ubliżaniu i poniżaniu forumowiczów.
Dziwię się , że admin czy moderator jeszcze cię nie zablokował...
Nie masz bladego pojęcia o naszej pracy ; nikt już z tobą nie polemizuje i wcinasz się tam gdzie cie nie chcą...nie zauważyłeś?
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 23 lut 2021, 11:12

Ja nie wiem po co reagujecie na posty tego Pana. Tylko mu dajecie paliwo do wylewania jego "racji", która jest "jedyna". Ja go ignoruję i innym też tak radzę. Widziałem wiele postów z udziałem tego Pana i niestety stwierdzam, że nie da się z nim rozmawiać.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 23 lut 2021, 14:12

Moje komentarze nie zawsze są zgodne z Waszym tokiem myślenia lub nawet z przepisami tej, czy innej ustawy, ale pisze je w celu zmobilizowania wielu z Was do samodzielnego myślenia w pracy (tak odpowiedzialnej pracy). Nie ukrywam faktu, że wiele razy mylę się komentując Wasze postępowanie w sprawach, ale macie zawsze możliwość ustawienia mnie w szeregu poprzez merytoryczną odpowiedź, która mnie i innych czytających czegoś nowego nauczy.
Jeśli Wasza postawa wobec petentów obsługiwanych bezpośrednio w Ośrodkach jest podobna do prezentowanej wobec mojej osoby tutaj na forum to nie dziwię się, że w społeczeństwie krąży zła opinia o Was.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 23 lut 2021, 14:50

Qerty pisze:
17 lut 2021, 9:02
Qerty pisze:

pomniejszać?
Raczej (nowy trend na podstawie jakichś tam wyroków) powinniście poinformować klienta o możliwości zawieszenia prawa do emerytury i wypłacać SP w całości. (wielkopolskie). W ogóle od jakiegoś czasu mam wrażenie, że nasza ustawa nie ma żadnej wartości. Każdy zapis można podważyć, jeśli klient napisze dobre odwołanie. Szkoda zdrowia. U nas np SP przyznawane dzieciom, mimo, że małżonek nie posiada orzeczenia o znacznym stopniu..
Arla
Starszy referent
Od: 08 lip 2014, 10:36
Zajmuję się: ŚR, SW

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x