nienależnie pobrane świadczenie - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 21 maja 2014, 14:07

Mam pytanie dot. nienależnie pobranych świadczeń dla rodzin zast. pobierających pomoc na podstawie ustawy owrispz.
Rodzina do dnia 10 każdego m-ca otrzymuje pomoc na utrzymanie dziecka (z góry). Po tej dacie tj. już w czasie gdy środki zostały rodzinie przelane dziecko otrzymało alimenty. Czy należy traktować je jako świadczenie nienależnie pobrane? Rodzina zgłosiła niezwłocznie fakt otrzymania dochodu więc zastanawiam się czy nie zmienić decyzji od m-ca następnego nie żądając zwrotu?
Max1

Napisano: 21 maja 2014, 15:34

nie są to nienależnie pobrane
Dora1

Napisano: 22 maja 2014, 7:55

To co mam teraz zrobić? Zmienić decyzję od następnego m-ca i nie potrącać świadczenia w kolejnym miesiącu?
Gość

Napisano: 22 maja 2014, 8:07

Nie można karać rodziny za to, iż otrzymała alimenty, a ustawodawca przewidział, iż nienależnie pobrane świadczenie wylicza się wraz z odsetkami. Rozsądnym wyjściem z tej sytuacji jest wystawienie decyzji zmieniającej, w której w uzasadnieniu wskażesz, że potrącisz różnicę w kwocie, która została wypłacona w zeszłym miesiącu.
antyfan

Napisano: 22 maja 2014, 8:39

A jeśli np. rodzina zgłosiłaby, że komornik ściągnął zaległe alimenty od biologicznego np. za okres 6 m-cy wstecz to też mam potrącić z bieżących świadczeń jeśli rodzina nawet nie spodziewała się i nie wiedziała, że otrzyma świadczenie za taki okres wsteczny?
Max1

Napisano: 23 maja 2014, 7:37

Oczywiście, że tak. 50% dochodu dziecka musisz ściągnąć, jednak nie więcej niż 80% świadczenia (art. 80 ust. 2 ustawy wrispz). Rodzina informuje na bieżąco o otrzymanym dochodzie dziecka w danym miesiącu, więc należy postąpić zgodnie z ustawą.
Gorzej, gdy rodzina informuje o otrzymywanych alimentach 2, 3 miesiące do tyłu, wtedy jest to nienależnie pobrane świadczenie, gdyż nie informuje na bieżąco, nie współpracuje z organem i wprowadza w błąd.
antyfan

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x