zasądzone alimenty a zmiana decyzji w sprawie przyznania pom - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 22 maja 2014, 13:18

Sąd zasądził w wyroku z końca lutego bieżącego roku alimenty od matki biologicznej na rzecz syna przebywającego w rodzinie zastępczej u babki w kwocie 50 zł miesięcznie począwszy od dnia 12 sierpnia 2013 r. (data wpłynięcia pozwu do sadu). Córka nie płaciła, więc matka poszła do komornika żeby ściągnął zaległe alimenty. Z oświadczenia jakie babka złożyła 20 maja w PCPR wynika, że komornik przelał jej kwotę 165,03 zł.

mam pytanie co z tym fantem zrobić? zmienić decyzję babce i potrącić 50% z zasądzonych alimentów od dnia 12 sierpnia 2013 r. licząc na to że komornik ściągnie z córki całą należną sumę ?

czy zmieniać i potrącać za każdym razem jak babka dostanie jakieś alimenty od komornika?
PCPR - Halina

Napisano: 22 maja 2014, 14:29

Ja bym potrąciła dopiero od momentu kiedy kobieta faktyczne dostanie te alimenty.
Max1

Napisano: 23 maja 2014, 7:39

Ja również, bo dochód w danym miesiącu wynosił 165,03 zł. Z drugiej strony jest to "korzystne" dla rodziny zastępczej w przypadku, gdy zostaną ściągnięte zaległe alimenty na dużą kwotę, np. 3000,00 zł, za zaległe miesiące, gdyż wtedy nie można potrącić całości, tylko przyznać za dany miesiąc świadczenie w wysokości 20% od kwoty bazowej.
antyfan

Napisano: 27 maja 2014, 9:17

zmieniłam decyzję potrącając 165,03 zł. Jeżeli dostanie od komornika kolejne pieniądze, to znowu zmienię..... i tak w koło Macieju........
PCPR - Halina

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x