nienaleznie pobrane swiadczenie - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 26 paź 2016, 9:07

to masz pecha, bierze się dochód za listopad z tej drugiej umowy i ten dochód dolicza się do średniego dochodu za cały rok 2014.
Jeżeli jest przekroczenie kryterium to niestety za grudzień masz NP. Uzyski zgłasza się na bieżąco.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 26 paź 2016, 9:11

Ale zadnej logiki w tym nie ma bo nie wykazuje rzeczywistych dochodow, gdybym przerwal tamta pierwsza umowe to by bylo w porzadku, wychodzi na to ze jestem rozliczany z papierologi a nie z dochodu. Kazdy myslacy powie tak jak ja. Tylko papiery mowia inaaczej
karas34

Napisano: 26 paź 2016, 9:15

A gdzie to jest napisane jesli moge spytac ze tak sie liczy, dokladnie art danej ustawy?
karas34

Napisano: 26 paź 2016, 9:18

dzięki za wiarę we mnie...

https://www.przepisy.gofin.pl/przepisy,4 ... nnych.html

Art. 5 ust. 4b. W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny, osobę uczącą się lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego po roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy dochód ich ustala się na podstawie dochodu członka rodziny, dochodu osoby uczącej się lub dochodu dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, powiększonego o kwotę osiągniętego dochodu za miesiąc następujący po miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na który ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczeń rodzinnych.

art. 24 ust. 7 W przypadku gdy uzyskanie dochodu powoduje utratę prawa do świadczeń rodzinnych lub obniżenie ich wysokości, świadczenia nie przysługują lub przysługują w niższej wysokości od miesiąca następującego po pierwszym miesiącu od miesiąca, w którym dochód został osiągnięty.

Czasami w ośrodkach biorą złą wysokość świadczenia - nie odejmują kosztów uzyskania - tutaj jedyna twoja nadzieja.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 26 paź 2016, 9:31

Czy musze sie z tego tlumaczyc jak nie dostalem zadnego pisma, o zwrot, czy musialem donosic zaswiadczenie o dochodach jesli to byla prozba na telefon
karas34

Napisano: 26 paź 2016, 9:40

twoim obowiązkiem było zgłosić to na bieżąco.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 26 paź 2016, 9:47

No nie zglosilem bo nie wiedzialem o tym , dostem kase od szefa i nie zwrocilem uwagi ze z innego konta, a umowe za tamten okres dostalem dopiero teraz, a firmy nazywaja sie identycznie _prawie. Ale teraz na co mam czekac azdostane pismo o zwrot czy jak?
Gość

Napisano: 26 paź 2016, 10:26

a teraz dostarczyłeś informację o wysokości dochodu uzyskanego?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 26 paź 2016, 11:01

Tak ,tylko mam to poprawic, aha chcialem dodac zebys nie wprowadzal ludzi w blad bo dochod uzyskany za pierwszy miesiac sie dodaje do roku 2014 ale trza go podzielic na 12, jest pelno orzecznictw na ten temat kazdy sad przyznaje racje
14
karas34

Napisano: 26 paź 2016, 11:12

Przepraszam, że się wtrącę ale sąd sądem, a ustawa ustawą i doliczamy dochód miesięczny a nie podzielony na 12 m-cy. Pozdrawiam
asz

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x