witam, mam nadzieję, że uda mi się przedstawić mój problem dosyć składniowo:
rodzina 4-osobowa, rodzice + 2 dzieci. decyzja przyznająca na dwójkę. Następnie jedno dziecko umiera, po aktualizacji nadal łapią się dochodowo. W wyniku robienia metryk sprawdzam jeszcze raz orientacyjnie czy wszystko zostało dobrze wyliczone itd. Tu okazało się, że na etapie wydawania decyzji przyznającej na dwójkę dzieci został wprowadzony dochód ze starego okresu zasiłkowego, który zaniżył dochód rodziny. W momencie kiedy była dwójka dzieci nie miało to wpływu na wypłatę świadczenia, ponieważ po przeliczeniu na 4 osoby dochodu prawidłowego, kryterium nie było przekroczone. Po dokonaniu aktualizacji, po śmierci jednego dziecka i przy błędnie wprowadzonych dochodach, nadal wychodziło, że się łapią. Co było błędem oczywiście pracownika, ponieważ, dochody zostały zaniżone już na początku. Sprawę przesłałam do SKO, zwrócili akta bo nie dają podstaw do stwierdzenia nieważności, wskazując, iż przepis art.27 ust. 1 ustawy o pom.pań.w.wych.dziec. jest przepisem, na podstawie którego w tej sytuacji powinno się uchylić decyzję na to dziecko. Tylko teraz pytanie czy wypłacone świadczenia (przez 2 miesiące po śmierci dziecka) są nienależnie pobranymi świadczeniami? nie pasuje mi żaden artykuł z ustawy 500+ żeby uznać je za nienależnie pobrane.