nienależnie pobrane świadczenie czy bez zwrotu? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 26 mar 2019, 13:14

witam, mam nadzieję, że uda mi się przedstawić mój problem dosyć składniowo:
rodzina 4-osobowa, rodzice + 2 dzieci. decyzja przyznająca na dwójkę. Następnie jedno dziecko umiera, po aktualizacji nadal łapią się dochodowo. W wyniku robienia metryk sprawdzam jeszcze raz orientacyjnie czy wszystko zostało dobrze wyliczone itd. Tu okazało się, że na etapie wydawania decyzji przyznającej na dwójkę dzieci został wprowadzony dochód ze starego okresu zasiłkowego, który zaniżył dochód rodziny. W momencie kiedy była dwójka dzieci nie miało to wpływu na wypłatę świadczenia, ponieważ po przeliczeniu na 4 osoby dochodu prawidłowego, kryterium nie było przekroczone. Po dokonaniu aktualizacji, po śmierci jednego dziecka i przy błędnie wprowadzonych dochodach, nadal wychodziło, że się łapią. Co było błędem oczywiście pracownika, ponieważ, dochody zostały zaniżone już na początku. Sprawę przesłałam do SKO, zwrócili akta bo nie dają podstaw do stwierdzenia nieważności, wskazując, iż przepis art.27 ust. 1 ustawy o pom.pań.w.wych.dziec. jest przepisem, na podstawie którego w tej sytuacji powinno się uchylić decyzję na to dziecko. Tylko teraz pytanie czy wypłacone świadczenia (przez 2 miesiące po śmierci dziecka) są nienależnie pobranymi świadczeniami? nie pasuje mi żaden artykuł z ustawy 500+ żeby uznać je za nienależnie pobrane.
qazwsx
Praktykant
Od: 14 mar 2017, 14:08
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 27 mar 2019, 9:50

jeśli dobrze zrozumiałam to problem polega tylko na tym, że błędnie ustaliliście dochód rodziny ale i tak jest on niższy od kryterium i rodzina spełniała i spełnia warunki do pobierania świadczeń, najpierw na dwoje teraz na jedno dziecko - tak?
jeśli tak to nie ma żadnych nienależnie pobranych swiadczeń ... jakiego zwrotu chcesz dochodzić?
po prostu zrób nowe, prawidłowe przeliczenie i tyle ... ten się nie myli co nic nie robi ;)
ew@1
Referent
Od: 09 mar 2017, 9:50
Zajmuję się: ŚW,FA, 500+

Napisano: 27 mar 2019, 14:35

Nie nie, chodzi o to, że z dwójką dzieci się łapali, a teraz (od 2 miesięcy) jak jest jedno dziecko to się nie łapią. Ja uważam że jest do zwrotu ale skoro zgłosili zmianę to może są to tzw. nienależnie wypłacone świadczenia? Wtedy byłby zwrot ale bez odsetek
niki0
Referent
Od: 09 sie 2016, 9:03
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 27 mar 2019, 15:09

niki0 pisze:Nie nie, chodzi o to, że z dwójką dzieci się łapali, a teraz (od 2 miesięcy) jak jest jedno dziecko to się nie łapią. Ja uważam że jest do zwrotu ale skoro zgłosili zmianę to może są to tzw. nienależnie wypłacone świadczenia? Wtedy byłby zwrot ale bez odsetek
Tak dokładnie, z jednym dzieckiem nie powinni pobierać. Błąd ewidentnie mój. Pieniądze do zwrotu, ale nie chciałabym żądać również zwrotu odsetek. Dlatego właśnie zastanawiam się jak rozstrzygnąć sprawę?
art. 25 ust. 3 pkt 4 ust.500+ pozwala mi jedynie nie liczyć odsetek od nienależnie pobranego świadczenia, ale tu musiałabym zrobić wznowienie postępowania, gdzie nie pasuje mi żaden punkt z artykułu 145 § 1 kpa, na podstawie którego mogłabym wznowić postępowanie. A jeżeli chodzi o tzw. nienależnie wypłacone- to jak żądać ich zwrotu? w ustawie jest tylko o nienależnie pobranym świadczeniu.
qazwsx
Praktykant
Od: 14 mar 2017, 14:08
Zajmuję się: ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x