Witam, mam pytanie samotna matka 2 dzieci, przebywa w zakładzie karnym. Babci dzieci postanowieniem sądu powierzono bezpośrednią pieczę nad małoletnimi dziećmi. Babcia nie jest opiekunem prawnym dzieci. Czy w takiej sytuacji świadczenie 500+ i zasiłek rodzinny przysługuje babci?
Mam podobną samą sytuację tylko u mnie dziadek dostał bezpośrednią pieczę nad dziećmi i też nie wiem jak mam postąpić. W ustawie jest, że przysługuje rodzicom, opiekunowi faktycznemu i prawnemu. Proszę o pomoc , sprawa pilna !!!!!!!!!
Miałam podobną sytuację.
Dzwoniłam w tej sprawie do Wojewody i rozmawiałam z Panem Wardachem na szkoleniu.
Babci nie przysługuje 500+ i zasiłek rodzinny.
Ja uchyliłam prawo do świadczeń.
Przysługuje, matce, ojcu, opiekunowi faktycznemu lub prawnemu dziecka.
Definicja opiekuna faktycznego jest sprecyzowana w art. 2 ustawy o , natomiast opiekuna prawnego w ustawie o świadczeniach rodzinnych.
Dzieci nie są nawet w pieczy zastępczej.
Babcia powinna wystąpić do Sądu o ustanowienie pieczy zastępczej. Wtedy będzie brała w PCPR.
Rozumiem, że w tej sytuacji matce dzieci się nie należy i uchylamy decyzję? Natomiast babcia powinna ubiegać się o pieczę zastępczą. Czy ktoś miał jeszcze podobną sytuację? Proszę o pomoc sprawa pilna.