Nowe świadczenie 500+ według PO? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 26 mar 2019, 12:10

https://www.money.pl/pieniadze/po-zapow ... 2561a.html

Jak ktoś starci pracę to będziemy uchylać i za miesiąc po podjęciu nowej przyznajemy? Jak ktoś podejmie pracę zyska 500+ a utraci ŚR ( gdy przekroczy dochody ) i na odwrót. Prawie tak dobre jak zł/zł.

Nie nadużywaj znaków interpunkcyjnych w nazwie tematu!
krak
Stażysta
Od: 29 mar 2017, 8:58
Zajmuję się: ŚW/Rodzinne

Napisano: 26 mar 2019, 12:20

Ja tam mogę bawić się w uzyski i utraty, nie ma problemu.

A sam pomysł by minimum 1 rodzic pracował bardzo mi się podoba - w końcu nie będzie promowania bezrobocia.
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 26 mar 2019, 12:45

Wszystko ładnie w teorii. A co będzie jak w rodzinie będzie 1 osoba (np. matka) i dziecko 2 lata. I rodzina mieszka na dalekiej prowincji i dojazd do pracy za którą ma dostać najniższą krajowa pochłonie połowę i z 3 h dziennie a drugą połowę wypłaty na opiekunkę. Co w takim wypadku czy aspekt społeczny będzie wart tego żeby ta matka cały dzień była poza domem? Bo wg mnie będzie poszkodowane dziecko - matka nie podejmie pracy nie ma 500+ na wychowanie dziecka - podejmie ma 500+ ale rozłąka matki z dzieckiem. No wiadomo nie ma złotego środka.
krak
Stażysta

Napisano: 27 mar 2019, 14:17

Alalala pisze:w końcu nie będzie promowania bezrobocia.
Coś słaba ta promocja skoro wskaźnik bezrobocia od lat spada i osiągnął obecnie najniższą wartość od kilkudziesięciu lat. To gdzie konkretnie jest ta armia bezrobotnych? A z drugiej strony, dalej są u nas miejscowości i przysiółki w której pracy nie ma i nie będzie, a stopa bezrobocia sięga kilkudziesięciu % - tamci ludzie mają poumierać z głodu, wyemigrować za chlebem czy zacząć kraść?
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 27 mar 2019, 16:05

Jak dla mnie najlepszym rozwiązanie byłoby próg dochodowy 1922zł/osobę. Przekraczasz nie potrzebujesz wsparcia bez względu na ilość dzieci. No i tak myślę że za kilka lat to wejdzie, żeby zmniejszyć koszty... bo biedni rolnicy chcą wsparcia, nauczyciele, inne grupy społeczne. Jedynie dla nas ważne żeby wprowadzili teraz ile z tej dotacji musi być przeznaczone na wynagrodzenie pracowników bo zostaniemy jedyną grupą bez takiego właśnie wsparcia rządu.
krak
Stażysta

Napisano: 04 kwie 2019, 13:14

krak pisze:Jak dla mnie najlepszym rozwiązanie byłoby próg dochodowy 1922zł/osobę. Przekraczasz nie potrzebujesz wsparcia bez względu na ilość dzieci. No i tak myślę że za kilka lat to wejdzie, żeby zmniejszyć koszty... bo biedni rolnicy chcą wsparcia, nauczyciele, inne grupy społeczne. Jedynie dla nas ważne żeby wprowadzili teraz ile z tej dotacji musi być przeznaczone na wynagrodzenie pracowników bo zostaniemy jedyną grupą bez takiego właśnie wsparcia rządu.
Czyli ci ludzie którzy są wykształceni i mają bardzo dobrą pracę mają pracować na pozostałych??? Wszyscy po 300zł i koniec
Eliza7536
Referent
Od: 15 kwie 2014, 8:11
Zajmuję się:

Napisano: 04 kwie 2019, 13:41

Eliza7536 pisze:Czyli ci ludzie którzy są wykształceni i mają bardzo dobrą pracę mają pracować na pozostałych?
Generalnie posiadanie bardzo dobrej pracy nie jest zawsze skorelowane z wykształceniem, czasem jest, czasem nie jest. Natomiast tak, zarabiający więcej powinni płacić wyższe podatki od tych zarabiających mniej (zarówno w wartościach bezwzględnych jak i %) z miliona przyczyn. Tak działają wszystkie rozwinięte kraje na świecie BEZ WYJĄTKÓW.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 04 kwie 2019, 14:16

Zanim ktoś napisze "Dlaczego to że ktoś dobrze zarabia to ma być pokrzywdzony?": zamożni ludzie po prostu nie potrzebują pomocy od państwa, bo są w stanie sami opłacić te wszystkie dodatkowe lekcje czy coś tam dla dziecka
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 04 kwie 2019, 14:23

ja się zgadzam z tym, że 500 + wyłącznie dla pracujących !

"Rozszerzenie programu 500 plus na każde dziecko, niezależnie od poziomu dochodu rodziców, wywołuje mieszane odczucia. Co prawda, nieco ponad połowa Polaków ocenia takie rozwiązanie jako sprawiedliwe społecznie, ale jednocześnie większość jest zdania, że nie jest to w porządku, skoro brakuje pieniędzy na podwyżki dla nauczycieli oraz podniesienie świadczeń osobom niepełnosprawnym. Poczucie niesprawiedliwości budzi również fakt, że wypłata może objąć rodziny, których rodzice celowo nie chcą pracować, bo wolą utrzymywać się z zasiłków – tak wynika z badania przeprowadzonego dla serwisu ciekaweliczby.pl. "

https://kobieta.onet.pl/dziecko/500-plu ... ow/9rdsvsh
vasaria
Stażysta
Od: 25 mar 2016, 18:35
Zajmuję się:

Napisano: 04 kwie 2019, 14:51

Poczucie niesprawiedliwości budzi również fakt, że wypłata może objąć rodziny, których rodzice celowo nie chcą pracować, bo wolą utrzymywać się z zasiłków – tak wynika z badania przeprowadzonego dla serwisu ciekaweliczby.pl. "

tu nie rozumiem? Przecież ci którzy nie pracują już od 2016r. mają te świadczenia. A ja podam swój przykład mam 1 dziecko i jesteśmy Mega Bogaci bo licząc dochody na 3 nam się nie należy bo przekraczamy 800zł/osobę ( ale nieznacznie :oops: ) I ten górny próg jak przy beciku przesiałby osoby Bogate z dużych miast, bogatych rolników, prezesów którzy obecnie mają przynajmniej 500zł na 2 dziecko. A w zamian dołożyć niepełnosprawnym opiekuną.. Ale tam też wiemy ile jest patologi tzn nie każda osoba ze znacznym stopniem wymaga opieki wnuka. W każdej gminie są przypadki że babcia biega, opiekuje się wnukiem a formalnie ma opiekuna A są pokazywane w TV najgorsze przypadki np. leżący ojciec którym opiekuje się córka ma 620zł i ten przykładowy wnuk który babci nie widział bo też ma dostać podwyżkę? Wystarczy tam tez zrobić znaczny stopień niepełnosprawności za wskazaniami na Tak pkt 7 i 8.
krak
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x