Proszę o pomoc jak zaksięgować nienależnie pobrany zasiłek rodzinny, który został potrącony z listy na świadczenie wychowawcze należy zaznaczyć, iż potracenie nienależnie pobranego świadczenia rodzinnego dotyczy tego roku wiec nie przekazuje do budżetu państwa natomiast odsetki należy przekazać do budżetu państwa. Mam problem jak to zaksięgować, gdyż rodzinne mamy na 85 212 3110 natomiast wychowawcze jest na 85 211 3110 są różne klasyfikacje. Proszę o pomoc.
130D/130W-85211 7 zł odsetki- przeksięgowanie z wydatków na dochody
130W-85212/130W-85211 200 zł NG - przeksięgowanie z 85211 na 85212
130W-85212/130W-85212 -200 zl zapis techniczny
Po dokonaniu zapisów następuje zmniejszenie wydatków na 85212 o 200 zł
i zwiększenie wydatków na 85211 o 207 zl
...księgowania bdmb są nieprawidłowe i nierzetelne. Tu nie ma operacji na dochodach i na wydatkach. Przecież w Rb-28s saldo się wykazuje zgodnie ze zmianami z 1 kwietnia 2016, a po potrąceniu salda...nie ma. BDmb znów kit wciska....jak macie jego program to macie problem nierzetelnych ksiąg i księgowań...
Przykłady rozliczania i księgowania NP zamieszczam w opracowaniu : "Rozliczanie/ksiegowanie NP" które w formacie PDF można pobrać ze strony: www.bdmb.pl/download
Wypowiedzi TWoj nie należy traktować poważnie gdyż TW funkcjonuje w alternatywnej rzeczywistości i wszystko księguje "inaczej".
...czy ja wiem jak to jest z tą rzeczywistością????
OPSY nie mają na ogół ani subkonta dochodów ani wydatków lecz jedno konto w banku, na którym nie ma żadnej operacji po potrąceniu. Nie ma wyciągu bankowego, która rejestrowałby owe potrącenie...a nie ma bo to operacja bezgotówkowa....
...i kto tu w fikcji żyje ...amatorze nierzetelnej księgowości????
Twoje patenty to łamanie art 22ustęp 1 ustawy o rachunkowości i nierzetelna księgowość.
JAK COŚ SIĘ POTRĄCA TO NIE MA ANI DOCHODU ANI WYDATKU BUDŻETOWEGO....