nienależnie pobrane w rodz zastępczej z pomocy społecznej - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 24 mar 2015, 10:46

w marcu rodzina zastepcza otrzymująca świadczenie na dziecko na podstawie ustawy o pomocy społecznej (tzw starych zasadach) zwiększył sie dochód dziecka od lutego br. Od kiedy zmienić decyzję? czy będą nienaleznie pobrane świadczenia ?
pcpr1

Napisano: 24 mar 2015, 12:05

My traktujemy zasadę dochodu z pomocy społecznej - czyli dochód z poprzedniego miesiąca. Jak się zmienił w lutym to ma wpływ na zmianę świadczenia w marcu, czyli zwrot za marzec. A odsetki będą dopiero wtedy jeśli RZ nie zdąży zwrócić należności do 31marca - odsetki się liczy od 1 kwietnia.
iwa27
Awatar użytkownika
Referent
Od: 10 wrz 2014, 13:21
Zajmuję się:

Napisano: 27 mar 2015, 14:54

Mam podobną sytuację: rodzinie (na przepisach ustawy o pomocy społ.) wygasła decyzja w lutym br. i od marca br. wydano nową decyzję przy czym wyszło, że dziecko w RZ otrzymało rentę rodzinną przyznaną od 08.2014. W marcu 2015 przyznano nową decyzją świadczenie już pomniejszone o 50% dochodu dziecka. Zatem wszczynam nowe postępowanie o NPŚ od 01.09.2014 do 28.02.2015 i działam tu w trybie ustawy o pieczy, naliczam odsetki od września, itd.
IzaA

Napisano: 30 mar 2015, 12:06

Myślę że jeśli wypłacone na podstawie ustawy o pomocy społecznej to i nienależne świadczenia tez z tej ustawy czyli bez odsetek ustawowych.
pcpr on

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x