Zmiana kierunków działan - AS Moduł II - Stare tematy

Strona 1 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 20 mar 2015, 14:11

Wejdzcie na strone PFRON,zmienili kierunki dzialan, jest nowy tekst jednolity tego dolkumentu. Zmiany dot. Modułu II
Lili

Napisano: 20 mar 2015, 14:31

za jaki okres bierzecie dochody od wnioskodawców? w zeszłym roku mówili że może byc za kwartał poprzedzający. Teraz w tych kierunkach działań (...) jest mowa o średnio miesięcznym dochodzie zatrudnionego beneficjenta w module II?( za rok podatkowy 2014 )
gav

Napisano: 20 mar 2015, 14:55

Chyba nie był jednak kwartał, a rok...
PCPR

Napisano: 20 mar 2015, 15:41

Jak nie byl kwartał, jak był... Początkowo rzeczywiście PFRON wyznaczył, że dochód ma być brany zgodnie z ustawą o świadczeniach rodzinnych, w zeszłym roku był to zatem dochód za 2012 r. Jednak później zostało to sprostowane, gdyż ludzie dzwonili do PFRON i zgłaszali problemy ze wskazaniem tego dochodu. W związku z tym PFRON poinformował PCPR że możemy brać dochód za kwartał poprzedzający miesiąc złożenia wniosku, żebu ułatwić wnioskodawcom.
Lili

Napisano: 20 mar 2015, 16:02

Interpretacja dotyczyła tylko i wyłącznie szczególnych przypadków gdy Wnioskodawca z jakichś przyczyn nie może przedstawić dochodu za rok kalendarzowy poprzedzający okres zasiłkowy lub gdy jego sytuacja uległa zmianie wówczas możemy brać dochody za ostatni kwartał.
Obecnie mamy brać dochód z 2013 roku do oświadczenia o dochodach ! i dodatkowo z 2014 w przypadku Wnioskodawców zatrudnionych???? (aby obliczyć czy ich dochód nie przekracza miesięcznie 2520 zł) Pogmatwanie z poplątaniem:(
ppcr

Napisano: 20 mar 2015, 16:28

Przeczytaj sobie pismo PFRON z dn. 04.04.2014 r. do MOPR w Zabrzu, tam jest wyjasnions kwestia dochodów. a co do tego roku, to ja nie wiem jaki dochód jest teraz brany pod uwagę. Poplątanie z pomieszaniem :lol:
Lili

Napisano: 23 mar 2015, 8:10

I co mam teraz wzywać ludzi żeby zmienili sobie kwotę wnioskowaną? Bo kwota czesnego była pomniejszona o 15%, a 2.520 to u nas nikt nie ma na osobę? I minimalna kwota dodatku 700 zł? Tylko z czego?
KasiaL.

Napisano: 23 mar 2015, 8:55

2520 zł - brutto czy netto?
PCPR

Napisano: 23 mar 2015, 10:16

właśnie w zeszłym roku dopuszczalne było składanie dochodów za ostatni kwartał.I większość tak składała .. w tym roku tez tak składają... nie wiem czy teraz nie zmienić za 2013 lub 2014 rok :/ po tych ich interpretacjach człowiek już zupełnie głupieje.
gav

Napisano: 23 mar 2015, 10:52

Dzwoniłam do PFRON - 2520 zł brutto. Jako dodatkowy dokument PIT za 2014 rok, a jeśli nie rozliczyli się, to ich strata, bo powinni to zrobić, jeśli im zależy na zwolnieniu z 15% udziału własnego.
PCPR

Strona 1 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x