nienależnie pobrane zmiana szkoły?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: DW/PZ
- Kontakt:
nienależnie pobrane zmiana szkoły?
mam taki oto przypadek. Pani złożyła wniosek w którym podała, iż pełnoletni wychowanek pieczy zastępczej pozostający w rodzinie uczęszcza do szkoły zawodowej. świadczenie zostało przyznane i wypłacone w sierpniu br. we wrześniu otrzymałam informację, iż wychowanek zmienił szkołę na liceum ogólnokształcące dla dorosłych. czy w związku z tym świadczenie uznajemy za nienależnie pobrane?
-
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
- Kontakt:
Re: nienależnie pobrane zmiana szkoły?
dlaczego? przecież się uczy
-
- Praktykant
- Zajmuję się: DW/PZ
- Kontakt:
owszem uczy się, ale w szkole dla dorosłych. a zgodnie z rozporządzeniem, szkoła dla dorosłych nie kwalifikuje do świadczenia
-
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
- Kontakt:
oj faktycznie, nie doczytałam
Hmm... a kiedy była ta zmiana? Bo 300+ jest przyznawane na rozpoczęcie roku szkolnego, więc jak 1 września się uczyła w poprzedniej szkole to chyba nie jest np (tak przynajmniej na szkoleniu mówili)

Hmm... a kiedy była ta zmiana? Bo 300+ jest przyznawane na rozpoczęcie roku szkolnego, więc jak 1 września się uczyła w poprzedniej szkole to chyba nie jest np (tak przynajmniej na szkoleniu mówili)
-
- Praktykant
- Zajmuję się: DS
- Kontakt:
Alalala pisze:oj faktycznie, nie doczytałam![]()
mnie też tak uczyli na szkoleniu.
Jeżeli na dzień 1 września był na liście uczniów (sobota) to rozpoczął rok szkolny w szkole zawodowej. Jeżeli zmienił szkołę 3 września (lub później) - moim zdaniem nie ma problemu, rok szkolny się rozpoczął i pieniądze się należały, ale jeśli zmienił szkołę przed 1 września to się mu nie należą. (jeżeli był 1 września na liście szkoły dla dorosłych)
Jeśli się mylę, proszę niech ktoś mnie sprostuje
- fipalu
- Praktykant
- Zajmuję się: PS/ŚR/ŚW/DS/KDR
- Kontakt:
tak dobrze mówisznike0097 pisze:Alalala pisze:oj faktycznie, nie doczytałam![]()
mnie też tak uczyli na szkoleniu.
Jeżeli na dzień 1 września był na liście uczniów (sobota) to rozpoczął rok szkolny w szkole zawodowej. Jeżeli zmienił szkołę 3 września (lub później) - moim zdaniem nie ma problemu, rok szkolny się rozpoczął i pieniądze się należały, ale jeśli zmienił szkołę przed 1 września to się mu nie należą. (jeżeli był 1 września na liście szkoły dla dorosłych)
Jeśli się mylę, proszę niech ktoś mnie sprostuje

Oprócz nienależnie pobrane zmiana szkoły? - Dobry Start (300+) przeczytaj również:
kontrola z MUW dotyząca 300+
czy świadczenie Dobry Start przysługuje mężatce uczącej się
Karta Polaka a 300+ - Czy przysługuje?
Wezwanie do uzupełnienia dokumentów
Skarbnik gminy a organ rozpatrujący wniosek na dobry start
Księgowość, czy może brać wynagrodzenie z 300+
Obywatelstwo- Ukraina - Brak karty pobytu - Ślub
Dobry Start decyzja o nienależnie pobranym świadczeniu
definicja rozpoczecia roku szkolnego
opiekun prawny(siostra) małoletnich braci
w wyroku syn przy matce, mieszka z ojcem
Wniosek a pobieranie świadczenia w innym Ośrodku