nienależnie pobrany dodatek mieszkaniowy a śmierć - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 06 mar 2017, 11:51

Witam :)
Szukałam podobnego wątku, żeby się podłączyc ale niestety nie znalazłam.
Co zrobić w sytuacji kiedy strona odebrała decyzję uchylająca przyznanie dodatku mieszkaniowego i w ktorej bylo orzeczone ze stronie on nie przysługiwał.

Nie zostało odebrane pismo informujące o kwocie spłaty nienależnie pobranego ponieważ strona zmarła.

Czy kwotę można dochodZić od spadkobierców czy należy umorzyć ponieważ strona de facto juz nie jest stroną.

z góry dziękuję :)
Hobgobllin
Praktykant
Od: 03 lut 2016, 12:07
Zajmuję się:

Napisano: 06 mar 2017, 12:15

art. 105 k.p.a. Zgodnie z § 1 tego przepisu, gdy postępowanie z jakiejkolwiek przyczyny stało się bezprzedmiotowe w całości albo w części, organ administracji publicznej wydaje decyzję o umorzeniu postępowania odpowiednio w całości albo w części. Pozdrawiam :)
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 06 mar 2017, 12:42

no właśnie też to obstawiałam,ale zastanawiałam się co z długiem? bo pamiętam, że np w pomocy społecznej jak były zaległości za usługi opiekuńcze to dochodzilismy zwrotu od spadkobierców.
Hobgobllin
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 06 mar 2017, 12:48

"prawo do dodatku mieszkaniowego ma charakter osobisty i wygasa z chwilą śmierci osoby uprawnionej, a zatem osoba (osobom), której nie przysługiwało prawo do dodatku mieszkaniowego nie ma statusu strony w postępowaniu o stwierdzenie wygaśnięcia decyzji o ustaleniu prawa do dodatku mieszkaniowego, a ustawodawca nie przewiduje możliwości "wstąpienia" w prawa do dodatku mieszkaniowego". Trochę inna sprawa ale myślę, że tu jest sedno :).
PS. To z wyroku I OSK 809/16 - Wyrok NSA.
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 06 mar 2017, 13:22

ojej dzięki wielkie :)
Hobgobllin
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 06 mar 2017, 21:18

Hobgobllin pisze: w pomocy społecznej jak były zaległości za usługi opiekuńcze to dochodzilismy zwrotu od spadkobierców.
A ja pamiętam na forum co raz odmienną sytuację, w której skwapliwie dąży się do umorzenia przekombinowanych należności osób żyjących. ;)
Jednak w opisanym przypadku umorzenie uważam za słuszne.
Klara27 pisze:"prawo do dodatku mieszkaniowego ma charakter osobisty
Pomimo szacunku dla sądów przy konkretnych sprawach, jakoś nie mogę pogodzić się z uporczywym poglądem, że prawo do dodatku mieszkaniowego ma charakter osobisty. To by znaczyło, że czynsz i całe utrzymanie mieszkania (w tym np. ogrzewanie !!!) też ma charakter osobisty, nikt inny nie korzysta (w szczególności z tego ogrzewania :shock: ) i nikt inny nie ponosi żadnej odpowiedzialności. Problem w tym ze np. to ostatnie jest sprzeczne z obowiązującymi przepisami prawa, które jak wiadomo zobowiązują użytkowników do wspólnej odpowiedzialności.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x