DM /niezgodna liczba osób/ wyższy czynsz - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 07 mar 2017, 12:25

Witam :)

Pan złożył wniosek o dodatek mieszkaniowy w 2014r. i go dostał.
W 2016 okazało się że mieszkał sam a nie jak podawał wcześniej we dwójkę.
ZNK podał, iż stawka czynszu z przyznaną obniżką wynosiła 4 zł za metr a powinna 10,20 zł bez obniżki. Po ponownym wyliczeniu należałoby przyznać panu dodatek w wyższej wysokości.

Moje pytanie jest następujące: w zasadzie powinnien dostać wyższy dodatek za tamten okres ALE wprowadził nas w błąd i podał, że z nim ktoś mieszka a nie mieszkał...
Co z tym fantem zrobić?
Hobgobllin
Praktykant
Od: 03 lut 2016, 12:07
Zajmuję się:

Napisano: 07 mar 2017, 22:18

Stara sprawa. Najlepiej zapomnieć o niej, chyba że ktoś mocno ważny mocno naciska. Wtedy warto się zastanowić.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 08 mar 2017, 11:42

Niestety machina ruszyła i nie da się jej zatrzymać :( a nie mam kompletnie pomysłu a termin goni ( podobno)
Hobgobllin
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 08 mar 2017, 11:57

Należy wznowić postępowanie, bez względu na ostateczny efekt.
Sabinka

Napisano: 08 mar 2017, 12:19

zostało wznowione w maju 2015... a w miedzyczasie panu przyznano nowy dodatek mieszkaniowy.
Hobgobllin
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 08 mar 2017, 12:59

no ktoś przespał sprawę i to parę razy
wznawiamy postępowanie bo wyszły na jaw nowe okoliczności nieznane organowi podczas wydawania decyzji i teraz mamy dwie możliwości odmówić dodatku na podstawie art 7 ust 3 pkt 2 (tylko szkoda że nie było wywiadu) lub naliczyć nowy dodatek który zapewne będzie mniejszy bo i powierzchnia normatywna na 1 osobę jest mniejsza.....
Za mało szczegółów by powiedzieć coś więcej
czyli jakie pow. użytkowa, jak stwierdzono ilość osób itp.......
no i oczywiście nienależenie przyznany dodatek do zwrotu czyli wezwanie do zapłaty a jak nie wpłaci to tytuł wykonawczy
oczywiście postępujemy tak przy wszystkich przyznanych dodatkach ......
tylko nie zapomnieć o czynnym udziale strony a wiec przesłuchanie na protokół jeśli są jakieś wątpliwości zapoznanie z aktami itp.
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 09 mar 2017, 20:11

Bardzo dużo tu niejasności i wątpliwości.
Nie wiadomo czy wznowienie z 2015 r. jest jeszcze ważne lub jak się zakończyło.
Nie wiem czy teraz można wznowić ponownie, czy bazować na tamtym.
Jeśli nie zrobimy wywiadu, to odmowa z art 7 ust 3 pkt 2 wykluczona.
Nie wiem czy teraz można zrobić wywiad. Raczej tak, ale czy się da i jest celowe ze względów praktycznych?
Jeśli nie, to zostanie oprzeć się na dowodach innych (nie wiadomo na jakich, ale zapewne solidnych). Wtedy trzeba będzie zwyczajnie wyliczyć dodatek na nowo.
Wypada wtedy uwzględnić wszystkie właściwe dane. Dodatek może wyjść większy lub mniejszy od poprzedniego.
Nie wiadomo co komu gorsze.
Jeśli ma wyjść mniejszy, to może warto działać, czyli docelowo uchylić decyzję i wydać nową.
Jeśli większy, to osobiście nie widzę sensu uchylać decyzji, bo byłoby to na szkodę gminy, a decyzja jest w końcu prawomocna.
Trzeba sprawę dokładniej przeanalizować, na miejscu i to najlepiej z udziałem zawodowego prawnika.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 13 mar 2017, 12:26

obecnie ma wyższy dodatek mieszkaniowy niż poprzednio.
Dodatkowo wyszło, że wtedy powinnien mieć większy dodatek mieszkaniowy niż dostawał...
Mamy oświadczenie pana, że faktycznie wtedy sam zamieszkiwał ( mamy również oświadczenie osoby która rzekomo z nim zamieszkiwała, że nie zamieszkiwała)
Hobgobllin
Praktykant
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x