nienależnie wypłacilam!!!rachunek sumienia - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 17 cze 2009, 10:36

Weryfikowałam zasiłki pielęgnacyjne. Dwa lata temu przyznałam zasiłek na orzeczenie o umiarkowanym stopniu Data powstania pisze - nadal!!!. Co to oznacza???? że jest to jednak jakas kontynuacja i sytuacje mozna uratowac , trzeba tyllko zdobyć poprzednie orzeczenie??? - gośc ma 26 lat. tak bardzo martwi mnie ta sprawa, ona ma rentę socjalna i pewnie wtedy sugerowałam sie tym ze skoro ma rente to niep. powstała przed 18 rokiem życia. Sama juz nie wiem. Pomożcie mi bo trzy noce juz nie spałam tylko myśle o tej sytuacji, cała sie trzęse z nerwów dostałam nawet gorączki. To jest taki stres. Sądze że wielu z was nie przyznaje sie do nienaleznie wyplaconych tak mało piszecie o tym na forum. Ja miałam juz kilka takich spraw, niektórzy zwrócili pieniądze, jedna teczkę odlozyłam w zapomnienie nie rozdrapujac sprawy bo wiem że zwrot byłby niemozliwy. W ubiegłym roku wydałysmy z kolezanka 1400 decyzji w tym roku w zwiazku ze zmanami bedzie tego ok.3 tysiace. Decyzje często wydajemy pod poresja czasu - hurtowo. Nie sposób czegos nie przeoczyć. Staram sie wykonywac wszystko starannie ale poprostu nie zawsze jest to możliwe. To ze nie nadaje sie do tej roboty o juz wiem ale zycie zmusza mnie do pozostania. Zmienily sie przepisy i nienaleznie wyplacone mozne uznać za nienaleznie pobrane - podobno ale ja nie wyobrażam sobie zeby wtakiej sytuacji jeszcze naliczac osobie odsetki. NIGDY nie naliczam odsetek osobie, która zwraca nienaleznie wyplacone - biore na siebie ta odpowiedzialnosć wrazie kontroli, to byloby nawet nieludzkie. Poradżcie mi cos, każda taka sytuacje traktuje jak wielka porażke. Pracuje w małym srodowisku, wszyscy sie tu znamy - znam również z widzenia osobe, której nienaleznie wypłaciłam - to jest dodatkowy problem a ja tak bardo sie wsystkim przejmuje. Mam juz takie schizy że boje się pukania do drzwi, boje sie ludzi a tym bardziej powiedziec ze cos jest nie tak. Nikt nie kontroluje mojej pracy - a bardzo chciałabym mieć jakies wsparcie. Doradźcie mi coś - ZAŁAMANA
~asia

Napisano: 17 cze 2009, 11:28

istnieje duże prawdopodobieństwo że niepełnosprawność powstała przed ukończeniem 21 roku życia. a te orzeczenie nie jest z ZUSu?
nowa
Starszy referent
Od: 10 lis 2006, 12:31
Zajmuję się:

Napisano: 17 cze 2009, 12:00

tak orzeczenie jest z ZUS, ja znam osobe z widzenia i wiem że jest niep. od dziecka. Skończyl tylko podstawowa wiec przyznając mu rente socjalna raczej wzieli pod uwage ze niep. do 18 roku zycia ale co jeśli on nie ma wczesniejszych orzeczeń??
~asia

Napisano: 17 cze 2009, 12:36

napisz do ZUS o kopie orzeczenia
ania
~ania
VIP
Od: 18 maja 2011, 16:30
Zajmuję się:

Napisano: 17 cze 2009, 12:39

niech ci ZUS napisze od kiedy istnieje niepełnoprawność
nowa
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 17 cze 2009, 12:43

pierwsze słysze............myślicie że ZUS napisze mi od kiedy niepełnosprawnosc skoro nie ma tego na orzeczeniu. Jesli tak to napisze pismo.......... gorzej jak nie napisza że od dzieciństwa tylko od daty kiesy było wydane to orzeczenie ................
~asia

Napisano: 17 cze 2009, 12:45

ja już pisałam kiedyś do ZUSu w takiej sprawie
nowa
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 17 cze 2009, 12:59

Poprosić o wcześniejsze orzeczenie, napewno niepełnosprawność powstała przed 18 rokiem życia skoro pobiera rentę socjalną. Nie ma się co martwić.
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 17 cze 2009, 13:55

Asia, piszesz, że nie żądasz odsetek _ to w decyzji podajesz do zwrotu tylko naleznośc główną a odsetki wpłacasz sama, czy po prostu zapominasz o odsetkach i w razie kontroli będziesz sie z tego tłumaczyc/. Mam taką samą sytuacje i zastanawiam sie czy nie wpłacic tych odsetek
~wp

Napisano: 17 cze 2009, 14:28

jeżeli wina jest ewidentnie moja jak mogłabym jeszcze ządać odsetek?????????? nie dośc ze osoba zgodziła sie oddać to jeszcze odsetki??? nie wiem jak to w przypadku gdy niewaznośc decyzji stwierdzi SKO ..............jak oni to ujmuja, pewnie jeśli sko stwierdzi newaznośc to trzeba to uznać za np i odsetki naliczyć.
~asia

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x