nienależnie wypłacone - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 11 kwie 2011, 21:45

od 2009 r. wypłacam byłej rodzinie zastępczej niespokrewnionej swiadczenie powiększone o 10% dodatku. obecnie radca prawny stwierdził, ze jest to niezgodne z prawem i nakazał zwrot wypłaconej kwoty. czy powinnam wystawic decyzje o nienależnie pobranych swiadczeniach wraz z ustawowymi odsetkami, czy żadać zwroty tylko wypłaconej kwoty?
~al

Napisano: 12 kwie 2011, 10:11

ale dlaczego stwierdził że niezgodne z prawem?
~Iza

Napisano: 12 kwie 2011, 16:19

popieram izę nie wiem na jakiej podstawie radca prawny stwierdził iz rodzinie niespokrewnionej nie należy się ten dodatek, chyba że dziecko jest już pełnoletnie wtedy się już nie należy.
~marta

Napisano: 13 kwie 2011, 10:04

tak dotyczy to rodziny niespokrewnionej w której przebywa pełnoletni.
~la

Napisano: 13 kwie 2011, 12:20

miałam taką sytuację i nie wiem czy robiłam właściwie ale ja żądałam tylko wypłaconej kwoty i raczej nie jest to świadczenie nienależnie pobrane.
~grazka

Napisano: 13 kwie 2011, 17:03

jeśli dotyczy to pełnoletniego wychowanka rodziny zastępczej to dodatek z tytułu sprawowania osobistej opieki rzeczywiście nie przysługuje, tylko to nie jest świadczenie nienależne ponieważ jego wypłata spowodowana jest twoją nieuwagą a nie niepoinformowaniem o czymś przez rodzinę zastępczą, ja bym im powiedziała, że przez moją nieuwagę wypłacono więcej świadczenia i teraz należałoby je oddać ale za zgodą rodziny zastepczej
~Iza

Napisano: 13 kwie 2011, 17:14

dokładnie tak jak pisze Iza, miałam taką sytuację i poprosiłam rodzinę o zwrot i na szczęście rodzina mi zwróciła.
~grazka

Napisano: 14 kwie 2011, 2:44

wstrzymać na bieżaco, ale nie żadać zwrotu. przykro byłoby zwracać taką kwotę. wina pracownika, czemu rodzinę za to karać?
~kot

Napisano: 14 kwie 2011, 10:59

to raczej pracownik powinien zwrócić tę kwotę pieniędzy, niestety
~ktosik

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x