Nienależnie wypłacone ZA i FA-ku przestrodze - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]

Napisano: 24 lut 2010, 22:29

Od 2005 wypłacałam babce zaliczkę alimentacyjną a później fundusz. Na zaświadczeniu komornik pisał, że ma zasądzone 300zł na jedno dziecko i 200zl na drugie - w takiej wysokości wypłacane też były ZA i FA. Pani miała chyba 4 wyroki, w które zaczęłam się zagłębiać w zeszłym roku. Doczytałam w nich, że owszem na jedno dziecko przysługuje 300, ale na drugie 150zł ( w każdym z wyroków jest odwołanie do poprzedniego wyroku i tam zasądzonej kwoty). Po wnikliwym przeanalizowaniu dokumentów zauważyłam, że brakuje mi jednego wyroku, który podaje komornik w zaświadczeniu o bezskuteczności egzekucji. Poprosiłam Panią o doręczenie go będąc pewną, że dotyczy on podwyższenia alimentów do 200zł na to drugie dziecko. Jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się, że on dotyczy pierwszego dziecka i podwyższenia alimentów \" w międzyczasie\" do 200zł. W efekcie okazuje się, że przez 4 lata płaciłam o 50,00zł za dużo świadczeń (zamiast 150 - 200 na drugie z dzieci). Uzbierała się zatem niemała kwota 2400 + odsetki. Wiem, że w głównej mierze to moja wina, ale Pani też nie jest w porządku - to ona przede wszystkim powinna wiedzieć ile ma zasądzonych alimentów. Komornik jak zwykle może umyć ręce. Co o tym myślicie? A jeszcze dla ciekawostki napiszę, że ZUS płacił jej stary fundusz tak jak ja, czyli wszyscy w pewnym momencie się zakręcili... A i radzę więc wszystkim czytać dokładnie co pisze na wyrokach!
~mz

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x