nieoczekiwane koszty dobrego startu

Wybrane tematy:
Dobry Start jednak do ZUS co z zakupionymi licencjami koniec Dobrego Startu upomnienie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kronos79
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

nieoczekiwane koszty dobrego startu

Post autor: kronos79 »

Dużym problemem w naszej gminie w związku z realizację Dobrego Startu okazuje się znaczna ilość wniosków "zdublowanych", wysłanych przez stronę kilkukrotnie. Jak jest u Was? Co z tym robicie?
Kusi mnie, by uznać, ze to jedna sprawa, jednak formalnie jest to kilka wniosków i po załatwieniu pierwszego, kolejne powinny kończyć się odmową wszczęcia, tudzież umorzeniem postępowania, a to wymaga wydania odpowiednio postanowienia lub decyzji.
Druga sprawa to spora liczba wniosków złożonych niezgodnie z właściwością. Tu z kolei poza przekazaniem wniosku, co nie nastręcza szczególnych trudności, należy o przekazaniu powiadomić stronę co też generuje koszty.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Awatar użytkownika
Iks
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: nieoczekiwane koszty dobrego startu

Post autor: Iks »

U nas dostawca oprogramowania dodał nawet guziczek "oznacz powielony wniosek jako wczytany", po kliknięci oczywiście jeszcze w kilku krokach trzeba potwierdzić wybór, ale program do odbioru wiadomości automatycznie "widzi" powielone wnioski. No i to znika z listy do rozpatrzenia. A klienci świadczenie dostaną więc raczej się nie powinni upominać.
Walka z wiatrakami since 1998.
Natalia.św
Starszy referent
Zajmuję się: Św
Kontakt:

Post autor: Natalia.św »

ja odmawiam wszczęcia postępowania. Dzisiaj zadzwoniłam do uw, jak liczyć takie wnioski do dotacji. Powiedzieli, że kasa liczy się tylko od wypłaconych świadczeń, a nie od tych, którym np. odmawiamy
Awatar użytkownika
Edysia185
Starszy referent
Zajmuję się: SR
Kontakt:

Post autor: Edysia185 »

Ja maila dostałam z UW i mi pisali całkiem coś innego. Na szkoleniu Wardach tez mówił, że od wszytskich się licza koszty. "Uwaga: USTALANE, a nie USTALONE, a to kolosalna różnica!)"
Awatar użytkownika
Iks
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Natalia.św pisze:ja odmawiam wszczęcia postępowania. Dzisiaj zadzwoniłam do uw, jak liczyć takie wnioski do dotacji. Powiedzieli, że kasa liczy się tylko od wypłaconych świadczeń, a nie od tych, którym np. odmawiamy
Kłamali. Kasa się liczy od każdego unikalnego dziecka ujętego we wniosku. Bez względu na to czy dajemy odmowę czy info o przyznaniu. Ministerstwo o tym mówiło nie raz, zresztą z rozporządzenia to też wynika.
Natalia.św
Starszy referent
Kontakt:

no właśnie wiem i tak tłumaczyłam temu Panu, ale on stwierdził, że ministerstwo co 2 dzień zmienia zdanie i tylko od wypłaconych
Awatar użytkownika
Edysia185
Starszy referent
Kontakt:

Natalia.św pisze:no właśnie wiem i tak tłumaczyłam temu Panu, ale on stwierdził, że ministerstwo co 2 dzień zmienia zdanie i tylko od wypłaconych
Działasz na rozporządzeniu i dopóki nie będziesz mieć oficjalnego pisma nie możesz robic inaczej. Więc licz tak jak Ci rozporządzenie każe, a nie jakis Pan z UW i do tego przez telefon.
Natalia.św
Starszy referent
Kontakt:

nawet z uw przyszło wcześniej pismo, że dotację należy liczyć od kwoty przyznanych świadczeń, załamka....
Awatar użytkownika
Iks
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

To ciekawe bo u nas zapotrzebowanie było zrobione na początku czerwca na podstawie danych z USC (liczba dzieci) i kasa już dawno przyszła.
Awatar użytkownika
Edysia185
Starszy referent
Kontakt:

Natalia.św pisze:nawet z uw przyszło wcześniej pismo, że dotację należy liczyć od kwoty przyznanych świadczeń, załamka....
coś was w bambuko robi.ą i tyle.
ODPOWIEDZ