nieodebrane awizo - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 14 kwie 2025, 16:48

pani nie odebrała awiza. Przychodzi do nas i chce kopie tych dokumentów co jej zostały wysłane. Jest to zawiadomienie o zakończeniu postępowania.Czy można wydać kopie?
Beatris
Podinspektor
Od: 12 sty 2015, 17:38
Zajmuję się:

Napisano: wczoraj, 6:52

Art.  73. [Zakres dostępu strony do akt sprawy]
§  1.  Strona ma prawo wglądu w akta sprawy, sporządzania z nich notatek, kopii lub odpisów. Prawo to przysługuje również po zakończeniu postępowania.
§  1a.  Czynności określone w § 1 są dokonywane w lokalu organu administracji publicznej w obecności pracownika tego organu.
§  2.  Strona może żądać uwierzytelnienia odpisów lub kopii akt sprawy lub wydania jej z akt sprawy uwierzytelnionych odpisów, o ile jest to uzasadnione ważnym interesem strony.

Ja bym się nie kopał i wydał jej ksero 1 dokumentu, chyba że chce za zgodność z oryginałem to już trzeba bawić się w procedurę udostępnienia akt. Kiedyś czytałem, że można otworzyć awizowaną kopertę z pismem i wydać stronie pismo, wtedy się robi adnotację na kopercie dodatkową aczkolwiek nie wiem czy to jest do końca poprawne.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: wczoraj, 7:02

Szarak pisze:
wczoraj, 6:52
Kiedyś czytałem, że można otworzyć awizowaną kopertę z pismem i wydać stronie pismo, wtedy się robi adnotację na kopercie dodatkową aczkolwiek nie wiem czy to jest do końca poprawne.
u nas tak robimy, ważne, żeby koperta została bo doręczenie już jest skuteczne w dacie domniemania
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: wczoraj, 7:10

Dobrze wiedzieć, że jednak jest taka praktyka. Nam się zdarzyło raz czy dwa razy tak zrobić. Nie byliśmy pewni ale w sumie dla mnie logiczne bo i tak ten dokument miał trafić do strony.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: wczoraj, 9:55

domniemanie doręczenia to 14 dni od pierwszego awizo?
Beatris
Podinspektor
Od: 12 sty 2015, 17:38
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x