pani nie odebrała awiza. Przychodzi do nas i chce kopie tych dokumentów co jej zostały wysłane. Jest to zawiadomienie o zakończeniu postępowania.Czy można wydać kopie?
Art. 73. [Zakres dostępu strony do akt sprawy]
§ 1. Strona ma prawo wglądu w akta sprawy, sporządzania z nich notatek, kopii lub odpisów. Prawo to przysługuje również po zakończeniu postępowania.
§ 1a. Czynności określone w § 1 są dokonywane w lokalu organu administracji publicznej w obecności pracownika tego organu.
§ 2. Strona może żądać uwierzytelnienia odpisów lub kopii akt sprawy lub wydania jej z akt sprawy uwierzytelnionych odpisów, o ile jest to uzasadnione ważnym interesem strony.
Ja bym się nie kopał i wydał jej ksero 1 dokumentu, chyba że chce za zgodność z oryginałem to już trzeba bawić się w procedurę udostępnienia akt. Kiedyś czytałem, że można otworzyć awizowaną kopertę z pismem i wydać stronie pismo, wtedy się robi adnotację na kopercie dodatkową aczkolwiek nie wiem czy to jest do końca poprawne.
Kiedyś czytałem, że można otworzyć awizowaną kopertę z pismem i wydać stronie pismo, wtedy się robi adnotację na kopercie dodatkową aczkolwiek nie wiem czy to jest do końca poprawne.
u nas tak robimy, ważne, żeby koperta została bo doręczenie już jest skuteczne w dacie domniemania
Dobrze wiedzieć, że jednak jest taka praktyka. Nam się zdarzyło raz czy dwa razy tak zrobić. Nie byliśmy pewni ale w sumie dla mnie logiczne bo i tak ten dokument miał trafić do strony.