ŚP na prawach nabytych - problem - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: wczoraj, 9:01

Witam. Sprawa wygląda w ten sposób. W lipcu 2023 po odwołaniu do SKO przyznano opiekunowi prawo do ŚP na chorą matkę lecz nie dłużej niż do końca ważności orzeczenia jej męża (obowiązek alimentacji zniesiony orzeczeniem o znacznym stopniu niepelnospr awnisci) do grudnia 2024. Syn osoby wymagającej opieki postarał się o nowe orzeczenie dla ojca (mąż osoby wymagającej opieki) w terminie 3 miesięcy od daty wygaśnięcia starego orzeczenia. Czy w tej sytuacji ma on prawo do ŚP na prawach nabytych jeżeli to orzeczenie wygasło mężowi osobie wymagającej opieki? Jak już wspomniałem SKO przyznało w 2023 świadczenie tylko do momentu ważności orzeczenia męża. Proszę o poradę jak wydać decyzję w tej sprawie.
Vortex1987
Praktykant
Od: wczoraj, 8:53
Zajmuję się: ŚW

Napisano: wczoraj, 9:11

Masz w tej chwili nierozpatrzony wniosek z 2023 r. na ŚP za okres: po wygaśnięciu orzeczenia ojca - do końca ważności orzeczenia matki. Więc musisz go rozpatrzyć za ten okres. Oczywiście na zasadach wówczas obowiązujących.
jollaa
Starszy referent
Od: 27 mar 2017, 12:36
Zajmuję się: SR

Napisano: wczoraj, 9:24

jollaa pisze:
wczoraj, 9:11
Masz w tej chwili nierozpatrzony wniosek z 2023 r. na ŚP za okres: po wygaśnięciu orzeczenia ojca - do końca ważności orzeczenia matki. Więc musisz go rozpatrzyć za ten okres. Oczywiście na zasadach wówczas obowiązujących.
Tzn. SKO przyznało w lipcu 2023 po odwołaniu strony ale nie dało na stałe na matkę która ma stałe orzeczenie a dało do końca ważności orzeczenia jej męża który legitymował się orzeczeniem o znacznym stopniu do grudnia 2024. Aktualnie otrzymał nowe orzeczenie. Czyli mam to rozpatrzyć na zasadzie praw nabytych?
Vortex1987
Praktykant

Napisano: wczoraj, 9:32

Tak jak napisałam. Osoba nie składa teraz nowego wniosku o ŚP, tylko rozpatruje się ten złożony w 2023 r. Czyli za okres od 01/2025 - na stałe. Na podstawie art. 63 ust. 1 ustawy o świadczeniu wspierającym.
jollaa
Starszy referent
Od: 27 mar 2017, 12:36
Zajmuję się: SR

Napisano: wczoraj, 9:52

jollaa pisze:
wczoraj, 9:32
Tak jak napisałam. Osoba nie składa teraz nowego wniosku o ŚP, tylko rozpatruje się ten złożony w 2023 r. Czyli za okres od 01/2025 - na stałe. Na podstawie art. 63 ust. 1 ustawy o świadczeniu wspierającym.
Dziękuję bardzo. Natomiast w ustawie jest napisane że prawo do świadczeń jest zachowane jeżeli na osobę wymagająca opieki w terminie 3 m-cy uzyska się nowe orzeczenie a w tej sprawie którą mam to nie osobie (żonie) wymagającej opieki a jej mężowi wygasło orzeczenie (obecnie ma nowe) ponieważ SKO przyznało w 2023 roku świadczenie żonie ale wskazując i kierując się właśnie orzeczeniem męża które wygasło w grudniu 2024 roku.
Vortex1987
Praktykant

Napisano: wczoraj, 9:53

Vortex1987 pisze:
wczoraj, 9:52
jollaa pisze:
Dziękuję bardzo. Natomiast w ustawie jest napisane że prawo do świadczeń jest zachowane jeżeli na osobę wymagająca opieki w terminie 3 m-cy uzyska się nowe orzeczenie a w tej sprawie którą mam to nie osobie (żonie) wymagającej opieki a jej mężowi wygasło orzeczenie (obecnie ma nowe) ponieważ SKO przyznało w 2023 roku świadczenie żonie ale wskazując i kierując się właśnie orzeczeniem męża (obowiązek alimentacyjny) które wygasło w grudniu 2024 roku.
Vortex1987
Praktykant

Napisano: wczoraj, 10:00

Vortex1987 pisze:
wczoraj, 9:53
Vortex1987 pisze:
wczoraj, 9:52
jollaa pisze:
Dziękuję bardzo. Natomiast w ustawie jest napisane że prawo do świadczeń jest zachowane jeżeli na osobę wymagająca opieki w terminie 3 m-cy uzyska się nowe orzeczenie a w tej sprawie którą mam to nie osobie (żonie) wymagającej opieki a jej mężowi wygasło orzeczenie (obecnie ma nowe) ponieważ SKO przyznało w 2023 roku świadczenie żonie ale wskazując i kierując się właśnie orzeczeniem męża (obowiązek alimentacyjny) które wygasło w grudniu 2024 roku.
Złożono wniosek o SP na prawach nabytych
Vortex1987
Praktykant

Napisano: wczoraj, 10:15

my dajemy odmowy jak nowe orzeczenie nie dotyczy osoby "opiekowanej", w sko na razie 1-1 :lol:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: wczoraj, 11:27

Tom. pisze:
wczoraj, 10:15
my dajemy odmowy jak nowe orzeczenie nie dotyczy osoby "opiekowanej", w sko na razie 1-1 :lol:
Czyli SKO może to nowe orzeczenie na współmałżonka uwzględnić?
Vortex1987
Praktykant

Napisano: wczoraj, 11:28

Vortex1987 pisze:
wczoraj, 11:27
Tom. pisze:
wczoraj, 10:15
Czyli SKO może to nowe orzeczenie na współmałżonka uwzględnić?
Bo Dyrektor sugeruje mi żebym dał odmowę
Vortex1987
Praktykant

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x