Tzn. SKO przyznało w lipcu 2023 po odwołaniu strony ale nie dało na stałe na matkę która ma stałe orzeczenie a dało do końca ważności orzeczenia jej męża który legitymował się orzeczeniem o znacznym stopniu do grudnia 2024. Aktualnie otrzymał nowe orzeczenie. Czyli mam to rozpatrzyć na zasadzie praw nabytych?
Dziękuję bardzo. Natomiast w ustawie jest napisane że prawo do świadczeń jest zachowane jeżeli na osobę wymagająca opieki w terminie 3 m-cy uzyska się nowe orzeczenie a w tej sprawie którą mam to nie osobie (żonie) wymagającej opieki a jej mężowi wygasło orzeczenie (obecnie ma nowe) ponieważ SKO przyznało w 2023 roku świadczenie żonie ale wskazując i kierując się właśnie orzeczeniem męża które wygasło w grudniu 2024 roku.
Vortex1987 pisze: ↑wczoraj, 9:52Dziękuję bardzo. Natomiast w ustawie jest napisane że prawo do świadczeń jest zachowane jeżeli na osobę wymagająca opieki w terminie 3 m-cy uzyska się nowe orzeczenie a w tej sprawie którą mam to nie osobie (żonie) wymagającej opieki a jej mężowi wygasło orzeczenie (obecnie ma nowe) ponieważ SKO przyznało w 2023 roku świadczenie żonie ale wskazując i kierując się właśnie orzeczeniem męża (obowiązek alimentacyjny) które wygasło w grudniu 2024 roku.
Złożono wniosek o SP na prawach nabytychVortex1987 pisze: ↑wczoraj, 9:53Vortex1987 pisze: ↑wczoraj, 9:52Dziękuję bardzo. Natomiast w ustawie jest napisane że prawo do świadczeń jest zachowane jeżeli na osobę wymagająca opieki w terminie 3 m-cy uzyska się nowe orzeczenie a w tej sprawie którą mam to nie osobie (żonie) wymagającej opieki a jej mężowi wygasło orzeczenie (obecnie ma nowe) ponieważ SKO przyznało w 2023 roku świadczenie żonie ale wskazując i kierując się właśnie orzeczeniem męża (obowiązek alimentacyjny) które wygasło w grudniu 2024 roku.
Bo Dyrektor sugeruje mi żebym dał odmowę