Witam. Pani mi zadeklarowala na stary okres zasiłkowy w nieopodatkowanym dochód z pracy sezonowei, przy skladaniu wniosku na nowy okres zasiłkowy wyszło ze PAni podjela prace kilka miesiecu (nie zgłosiła tego wczesniej) i jak doliczy się dochód uzyskany to wychodzi przekroczenie. Czy mozna utracic dochod z nieopodatkowanego?
Na nieopodtakowanym wykazala dochod meza z pracy sezonowej (wiec pewnie nie zawierał zadnych umow) w roku bazowym Urząd skabrowy nie wykazal u nich zadnego dochodu, ona dopiero podjela w listopadzie 2016. Wiec wystarczy jak napisze na oswiadczeniu ze nie maja juz tego dochodu?
No Pani określiła to jako: dochód z prac sezonowych. Nie wiem czy teraz zrobic neinaleznie pobrane świadczenia od momentu podjiecia przez ta Pania zatrudnienia, czy jakos to utracic?
Twoja wina bo powinnaś wypytać się jej jak to wyglądało- ewidentnie widać że to praca bez umowy więc tego nie bierzesz pod uwagę.
Nie ma tu w sumie dobrego rozwiązania- jak kobieta napisze oświadczenie, że to była praca na czarno, Ty ten dochód usuniesz a kontrola sobie sprawdzi tą teczkę to na 100% wezwą do wyjaśnień.
Ja osobiście zrobiłbym tak- nie usuwał tego dochodu, wydał decyzję o uchyleniu świadczenia a kobieta niech pisze odwołanie do SKO i niech wyjaśni w odwołaniu, że dochód nieopodatkowany z 2014r to dochód uzyskany z pracy "na czarno" i ten dochód nie mieści się w definicji dochodu nieopodatkowanego zgodnie z naszą ustawą.
pracy na czarno nie ma w katalogu, to nie pomoc społeczna, obecne oświadczenie do niszczarki a niech napisze nowe bez tych dochodów
nie utrudniajcie sobie życia
Ale jesli mam juz to wprowadozne w system i decyzja byla wydana w kwietniu 2016r z takimi dochodami nie przeszkadza to jesli teraz zmienie dochody, i usune ten zalacznik?